European Commission

IP/04/1080

Brussel, 8 september 2004

Nucleaire veiligheid en beheer van radioactieve afvalstoffen - De Commissie bevestigt de noodzaak van een regelgevingskader op communautair niveau

De Commissie heeft vandaag een herziene versie voorgesteld van twee wetgevingsteksten die tot doel hebben een nieuw communautair kader tot stand te brengen voor de veiligheid van nucleaire installaties en van het beheer van radioactieve afvalstoffen. In die nieuwe versie heeft de Commissie rekening gehouden met de opmerkingen van het Europees Parlement en de Raad, zonder daarbij afbreuk te doen aan de oorspronkelijke doelstellingen van beide teksten. Loyola de Palacio, vice-voorzitter van de Commissie met bevoegdheid voor het energie- en vervoerbeleid, verklaarde bij de voorstelling: "De Commissie verwacht nu dat deze twee voorstellen, die van cruciaal belang zijn voor de veiligheid van kernenergie in de verruimde EU, onverwijld worden besproken binnen de Raad zodat de nieuwe wetgeving snel kan worden aangenomen. Het gaat om twee centrale instrumenten die moeten zorgen voor een grotere transparantie, een rationeler debat en het wegnemen van de angst van de Europese burger voor deze energiebron."

Met de voorstelling van de gewijzigde versie van haar twee voorstellen van 30 januari 2003^ heeft de Commissie vandaag haar vaste voornemen bevestigd om voor de uitgebreide Europese Unie bindende wetgeving vast te stellen op het gebied van de veiligheid van nucleaire installaties en het beheer van radioactieve afvalstoffen. Op de eerste versie waren amendementen ingediend door het Europees Parlement, terwijl ook de Raad wijzigingen had voorgesteld.

Veiligheid van nucleaire installaties: de Commissie blijft ernaar streven om de bestaande regels en beginselen in communautaire wetgeving vast te leggen en een gemeenschappelijk systeem voor de evaluatie van de nucleaire veiligheid binnen elke lidstaat tot stand te brengen.

Beheer van radioactieve afvalstoffen: de Commissie houdt vast aan de verplichting voor elke lidstaat om een programma voor het definitieve beheer van deze afvalstoffen op te stellen, met vastgestelde termijnen en een verplichte verhoging van de onderzoeks- en ontwikkelingsinspanning terzake.

In haar groenboek "Op weg naar een Europese strategie voor een continue energievoorziening" heeft de Commissie al gewezen op het belang van verdere vooruitgang bij de oplossing van de problemen die samenhangen met de veiligheid van nucleaire installaties en het beheer van radioactieve afvalstoffen. Ongeveer 32% van alle in de uitgebreide EU gebruikte elektriciteit wordt momenteel immers in kerncentrales opgewekt.

Het is absoluut noodzakelijk dat de Gemeenschap op dit gebied optreedt teneinde een hoog niveau van nucleaire veiligheid te waarborgen. De internationale verdragen op het vlak van de veiligheid van nucleaire installaties en het beheer van bestraalde splijtstoffen en radioactieve afvalstoffen voorzien niet in een mechanisme om toe te zien op de naleving van de uit deze verdragen voortvloeiende verplichtingen. Die verdragen zijn dan ook niet even doeltreffend als communautaire wetgeving en kunnen dus niet in de plaats daarvan komen.

Door de vaststelling van deze herziene voorstellen wil de Commissie de openbare opinie overtuigen van haar vaste wil om voor de EU een geloofwaardig beleid te ontwikkelen op het gebied van de nucleaire veiligheid en het beheer van radioactieve afvalstoffen, meer bepaald via wettelijk bindende instrumenten die door elke lidstaat ten uitvoer moeten worden gelegd.

---

COM(2003) 32 - Voorstel voor een Richtlijn (Euratom) van de Raad houdende vaststelling van de fundamentele verplichtingen en algemene beginselen op het gebied van de veiligheid van nucleaire installaties; voorstel voor een Richtlijn (Euratom) van de Raad inzake het beheer van verbruikte splijtstof en radioactief afval.