FNV

voorjaarsoverleg

Gegoochel met prepensioen en ontslagvergoeding

Als het aan het kabinet ligt, mogen werknemers vanaf 2006 hun prepensioengelden vervroegd opvragen en opmaken. "Gelukkig zijn de meeste mensen niet zo dom", zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in het wekenlijkse e-magazine van de FNV.

Als het aan het kabinet ligt, mogen werknemers vanaf 2006 hun prepensioengelden vervroegd opvragen en opmaken. "Gelukkig zijn de meeste mensen niet zo dom", zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. "Ik sprak gisteren een monteur van bliksemafleiders en die zei: `Ik ga mijn spaargeld niet verbrassen.' Het gemene van dit nieuwe voorstel is: het kabinet geeft de werknemers niet het recht om het prepensioengeld op te vragen, ze schrappen slechts het verbod hierop. Dan is het vervolgens aan de sociale partners, die samen in de pensioenfondsen zitten, om te beoordelen of zo'n werknemer er goed aandoet om het geld op te nemen. Zegt de vakbeweging nee, dan zijn wij de pineut. Het tweede addertje is: als je dat geld opneemt, moet je er belasting over betalen. Daarmee spek je dan weer de schatkist, waar minister Zalm op hoopt." De FNV-bonden gaan hier in de CAO-besprekingen mee aan de slag.

Het afschaffen van de ontslagvergoeding past volgens De Waal ook in het kader van het kabinetsstreven: `Hoe zet ik de vakbonden buiten spel.' Zelfs de werkgevers voelen zich verplicht om een ontslagen werknemer extra geld mee te geven. "Maar het kabinet is ervan overtuigd dat de mens slecht is, tot uitkering geneigd en daarom zullen ze `m krijgen. Liefst zien ze iedereen tot de 75 werken en daarna snel doodgaan, want anders kost het geld."

Het e-magazine verschijnt iedere woensdag en staat vol met nieuws en achtergronden over de vakbeweging. Klik hier voor een gratis abonnement