Gemeente Zaanstad

Commissievergadering over nieuw stadhuis

woensdag 8 september 2004

Tijdens de commissievergadering Stedelijke Ontwikkeling van 8 september jl. is uitvoerig over het nieuwe stadhuis gesproken. Op de agenda stond een toelichting op de financiën, de zienswijze op de gevel van het stadhuis, de stand van zaken met betrekking tot het voorlopig ontwerp en de verhuizing van het gemeentearchief.

Financiën Stadhuis op schema

Tegelijkertijd met het vorderen van het ontwerp van het nieuwe Stadhuis, worden de kosten van het nieuwe stadhuis steeds nauwkeuriger berekend. Het voorlopig ontwerp wordt eind september afgerond, maar nu is al duidelijk dat het kostenniveau van het ontwerp binnen de afspraken valt, die de gemeente met NS Vastgoed begin dit jaar gemaakt heeft.

Toch is er veel veranderd in de financiële uitgangspunten en aannames sinds het vaststellen van het Programma van Eisen en de bijbehorende principes van financiering door de gemeenteraad in januari 2003. De belangrijkste bijstelling is dat de gemeente het stadhuis niet gaat huren maar gaat kopen. Hierbij wordt de grond onder het stadhuis in eeuwigdurende erfpacht gegeven. Ook de uitgangspunten over grondprijs, bouwkosten per vierkante meter en indexering zijn aangepast. De afspraak met NS Vastgoed is dat een fors deel van hetgeen de gemeente voor de grond betaalt, geherinvesteerd wordt in het stationsgebied, Inverdan. Als gevolg van de toekomstige eigendomssituatie dient de gemeente ook rekening te houden met financieringslasten. Dit laatste is vergelijkbaar met bouwrente bij een nieuwbouwwoning.

Door deze nieuwe uitgangspunten zijn de investeringskosten van het stadhuis bij oplevering eind 2007 momenteel geraamd op 67 miljoen. Het ontwerpproces verloopt voorspoedig. Dit betekent dat er goed zicht is op de financiën en er dus in de toekomst weinig verrassingen te verwachten zijn die invloed kunnen hebben op dit bedrag. Het bedrag kan nog wel wijzigen als gevolg van omstandigheden als vertragingen, wijzigingen in rente of indexering, of andere onvoorziene omstandigheden.

De veranderingen in de opbouw van de financiën zorgen op korte termijn voor hogere jaarlijkse financiële lasten, maar leveren op de langere termijn aanzienlijke financiële voordelen op. De komende periode onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om ook de financiële lasten op korte termijn naar beneden te brengen door bijvoorbeeld een specifieke renteafspraak te maken. Uit voorbereidende gesprekken met financiële instellingen blijkt dit een realistische mogelijkheid.

Met deze toelichting op de financiën toont het college aan dat het uitgangspunt van budgettaire neutraliteit haalbaar is. Dit betekent dat de toekomstige huisvesting van de gemeente jaarlijks niet meer zal kosten dan het geld dat op het moment van het raadsbesluit van 30 januari 2003 ook al door de gemeente aan huisvesting werd besteed, inclusief de middelen die vrijvallen als de huidige kantoren worden verlaten.

Gemeente toetst voorlopig ontwerp

De architect is al een eind op streek met het ontwerpen van het stadhuis. Samen met een delegatie van de raad, de griffie en het college is er gekeken naar de indeling van het bestuurscentrum. Soeters zal deze ruimten en de stand van zaken van de rest van het voorlopig ontwerp aan de raadscommissie presenteren.

Het voorlopig ontwerp wordt op dit moment ook door ambtenaren getoetst. Dat betekent dat gekeken wordt of het voldoet aan het programma van eisen dat door de gemeente is opgesteld. Het kwaliteitsteam en de welstandscommissie zullen zich ook nog over het voorlopig ontwerp buigen.

Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is natuurlijk de gevel. In het kader van de campagne Inspireer de architect koos de bevolking tijdens een volksraadpleging voor de gevel huis. Op de drie alternatieven kwamen veel opmerkingen en ook kritiek, in de krant, op de stemkaarten, bijvoorbeeld ook door de vrienden van het Zaanse huis. Voor Sjoerd Soeters was dit een teken dat de gekozen schets van gevel nog niet het eindstation kon zijn. Hij heeft de kritiek ter harte genomen en heeft aanpassingen gedaan in het ontwerp van de gevel. De architect presenteerde de schets 9 september aan de commissie. De schets borduurt voort op de variant huis.

Verhuizing gemeentearchief kan kostenneutraal

Op verzoek van de Raad heeft het college een nadere toelichting gegeven op de financiën van het verhuizen van het gemeentearchief. Komende donderdag komt dit onderwerp aan de orde in de gemeenteraad. In november 2003 besloot de raad het gemeentearchief te verplaatsen naar Inverdan. In de tweede voortgangsrapportage is voorgesteld om het archief te koppelen aan het stadhuis. Uit de financiële onderbouwing blijkt dat de verhuizing kostenneutraal kan plaatsvinden. De kosten voor de nieuwbouw kunnen grotendeels worden betaald uit de huidige huisvestingslasten en uit de opbrengsten van het oude gebouw. Voor het resterende deel van de kosten heeft de gemeente subsidie aangevraagd bij de provincie. Bovendien wordt er geld bespaard omdat de nieuwbouw een efficiëntere huisvesting zal zijn. Koppeling aan het stadhuis levert bovendien een aantal voordelen op:

* De oudere bouwtekeningen (van voor 1974) zijn makkelijker beschikbaar voor Bouw en Woningtoezicht

* Het ´werkarchief´ en het ´historisch archief´ zitten dichter bij elkaar.

* De mogelijkheid om facilitaire voorzieningen te delen (bijvoorbeeld reprografie en kantine)

* En de centrale ligging van het Gemeentearchief kan de belangstelling voor het archief vergroten.