Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200304489/1
Beroepen van inwoners van Breda tegen het Tracébesluit Hogesnelheidslijn-Zuid (Aanvulling V) van de Minister van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van mei 2003. Het tracébesluit HSL-Zuid van april 1998 heeft betrekking op het verbreden en verleggen van de autosnelweg A16 tussen Prinsenbeek-Noord en het knooppunt Galder met inbegrip van de aanleg van het knooppunt Princeville en het aansluitende deel van de A58 tot aan de gemeentegrens Breda/Etten-Leur. Aanvulling V van het tracébesluit heeft betrekking op het aanpassen van de geluidsschermen ten noorden van de A58 nabij het Liesbos en op het zogenoemde onderliggend wegennet van knooppunt Princeville. Deze aanvulling voorziet in een inkorting van het eerder voorgestelde geluidsscherm met ongeveer 290 meter. De bewoners beroepen zich op het vertrouwensbeginsel en stellen dat onvoldoende met hun belangen rekening is gehouden.


* 200307020/1
Beroep van een inwoner van Bergen op Zoom tegen de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant dat op de Punt van Beckers in Bergen op Zoom sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging en dat geen sprake is van urgentie om te saneren. De bodemverontreiniging betreft drie deellocaties: de woonwijk De Jazzbuurt, het volkstuincomplex De Bommesee en een lager gelegen terreindeel. De verontreiniging betreft gieterijafval, ook wel kras genoemd. De kras is afkomstig van een voormalige haardenfabriek en bestaat voornamelijk uit gieterijzand dat is vermengd met zware metalen en oplosmiddelen.


* 200308357/1
Beroep van Buurtschap De Haamberg uit Geesteren tegen de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen heeft verleend aan een bedrijf dat consumentenvuurwerk opslaat en verkoopt aan de Breemhaarsweg in Geesteren. Het Buurtschap vreest voor de veiligheid van omwonenden. Zij wijst erop dat zich binnen een straal van 10 meter van het bedrijf woningen bevinden. Voorts wijst het Buurtschap op de nabijheid van een garagebedrijf waar brandstoffen worden verkocht en op de aanwezigheid van een olietank met een inhoud van 1.000 liter of meer.


* 200308557/1
Hoger beroep van onder andere de Stichting Woonzorg Nederland in verband met aanwijzing door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van het Heilig Hart van Jezus kerk complex aan de Baronielaan in Breda als beschermd monument. De staatssecretaris heeft het complex als beschermd monument aangewezen op grond van het beleid dat door hem wordt gevoerd in het kader van het Monumenten Selectie Project. De Stichting Woonzorg is van mening dat het ontbreken van beschermingswaardigheid van het complex in eerdere juridische procedures al inhoudelijk is getoetst en dus niet nog eens aan de orde kan komen. Verder speelt een rol in deze procedure of twee betrokken bouwondernemingen (twee B.V.s) wel of niet als belanghebbende in deze procedure kunnen worden aangemerkt.


* 200308782/1
Hoger beroep in verband met de beslissing van het college van B&W van Utrecht het Projectbureau Leidsche Rijn Utrecht vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan voor het aanleggen van Stroomweg de Tol. De te realiseren Stroomweg voorziet in een verbinding tussen diverse woonwijken, (in ontwikkeling zijnde) bedrijventerreinen en de snelweg A2. De weg heeft twee rijstroken per rijrichting. De woning van degene die bezwaar maakt tegen de vrijstelling, ligt op ongeveer 100 meter afstand van de weg. In bezwaar wordt een aantal elementen naar voren gebracht. Zo heeft de gemeente Utrecht volgens appellant onvoldoende mogelijkheid tot inspraak geboden over de ligging van het tracé en zijn er bezwaren over geluidhinder en luchtvervuiling.


* 200401150/1
Hoger beroep in verband met een aantal verkeersbesluiten die de gemeente Heeze-Leende in de afgelopen jaren heeft genomen, maar later ook weer heeft ingetrokken. De Fietsersbond in Utrecht heeft tegen deze beslissingen bezwaar gemaakt, maar de gemeente is van mening dat de bond geen belanghebbende is en heeft de bezwaren niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank in Den Bosch heeft in een uitspraak van december 2003 een streep gehaald door het standpunt van de gemeente. Volgens de rechtbank is de Fietsersbond wel een belanghebbende in deze procedure, omdat in de statuten van de bond is bepaald dat zij zich in het bijzonder inzet voor het algemeen belang, te weten de positie van fietsers in Nederland, en dat bovendien de lokale afdeling van de bond actie voert in de gemeente Heeze-Leende. De gemeenteraad van Heeze-Leende is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en heeft een hoger-beroepschrift ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeenteraad is van mening dat het onderhavige verkeersbelang niet van dien aard is dat de Fietsersbond zich dit als landelijk opererende vereniging kan aantrekken aangezien de verkeersbesluiten slechts plaatselijke kwesties betreffen.


* 200402597/1
Beroep van een inwoner van Weert en van schutterij St. Cornelis tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Weert van februari 2004 betreffende het verzoek om de milieuvergunning te wijzigen die eerder aan de schutterij was verleend. De schutterij is gevestigd aan de Ittervoortseweg in Weert. De inwoner die beroep heeft ingesteld woont in de nabijheid van de schutterij. Hij heeft in 2002 verzocht om op een groot aantal punten nadere voorschriften op te nemen aan de voor de schutterij geldende vergunning. Zie ook de uitspraken van gelijke datum met zaaknummers 200401935/1, 200307659/1 en 200307664/1.