Gemeente Best

06-09-2004
Herdenkingsfestiviteiten bevrijding

Herdenkingsfestiviteiten bevrijding
In verband met de bevrijding van een groot deel van Brabant 60 jaar geleden vinden er op dit moment overal in de provincie diverse ontvangsten plaats in het kader van de herdenkingen. Dat is ook het geval in Best. Omdat veel groepen oud-strijders op dit moment een bezoek brengen aan verschillende delen van Nederland (waar zij zelf meestal bij de bevrijding een grote rol hebben gespeeld), werd ook het gemeentebestuur van Best gevraagd om een aantal gasten te ontvangen. In de week van 12 tot en met 17 september worden er Schotse, Engelse en Amerikaanse veteranen in Best verwacht. Vanzelfsprekend verleent de gemeente aan deze ontvangsten haar medewerking.

Welke ontvangsten zijn er?
Om te beginnen wordt er een groep van ongeveer 60 Schotten verwacht op dinsdag 14 september. Zij worden ontvangen door het college van B en W. Het betreft leden van het 8th Bataljon van The Royal Scots / the Royal Regiment. Deze groep doet meerdere gemeenten aan in ongeveer een week tijd. Op 14 september zijn zij van 15.00 tot 18.00 uur te gast in Best. Na de ontvangst wordt er een krans gelegd bij het Schots monument in de Koetshuistuin. De officiële kranslegging vindt zoals ieder jaar plaats in oktober. Daarna vertrekt deze groep naar het museum "Bevrijdende Vleugels" en dan naar Tilburg voor de rest van het dagprogramma.

Op donderdag 16 september wordt een groep van ongeveer 140 Amerikanen verwacht die in Nederland zijn op uitnodiging van de "Vereniging van Airborne Vrienden". Deze groep wordt om 11.00 uur verwacht in de tent op het plein bij het gemeentehuis. Na een welkomstwoord wordt hen door de gemeente Best een lunch aangeboden. Daarna volgt een kranslegging in het Joe Mann-natuurtheater
( 13.15 uur). Ook dit gezelschap brengt een bezoek aan het museum "Bevrijdende Vleugels".

Een laatste groep veteranen bezoekt onze gemeente op vrijdag 17 september om ca. 17.00 uur. Op initiatief van Museum de Bevrijdende Vleugels komt dan een groep van circa 30 Amerikaanse veteranen.

De bijeenkomsten vinden plaats in de handmelktent op het plein voor het gemeentehuis. In verband met deze ontvangsten en in overleg met het handmelkcomité wordt de tent al op vrijdag 10 september a.s. eerder geplaatst, zodat van gemeentewege hiervan dankbaar gebruik gemaakt wordt. De ontvangst op vrijdag vindt plaats in het gemeentehuis. Alle ontvangsten hebben overigens een besloten karakter. Er worden geen uitnodigingen aan derden voor verzonden. U bent natuurlijk wél van harte welkom bij de kransleggingen in de Koetshuistuin en in het Joe Mann-natuurtheater. Ook op deze manier kunnen wij onze dankbaarheid tonen aan hen die 60 jaar geleden er mede voor zorgden dat wij nu in een bevrijd Nederland kunnen leven.

Concert Oud-Leden Fanfarekorps der Genie
Op donderdag 16 september geeft dit fanfarekorps een concert in de Lidwinakerk. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot circa 22.30 uur. Dit concert wordt aangeboden door de gemeente Best en de militaire commandanten uit de regio. Het is de bedoeling om - naast een beperkt aantal genodigden - veel Bestenaren de kans te geven om hierbij aanwezig te zijn. Met name die burgers die nog steeds een hechte band hebben met hun bevrijders van toen. Maar natuurlijk is ook de jongere generatie van harte welkom!
In het programma van het Fanfarekorps is ook ruimte geschapen voor een optreden van de Bestse componiste Olga van der Pennen. Aan de vleugel vertolkt zij twee gedichten (waarbij zij zelf de muziek gecomponeerd heeft) van Russische militairen die in 1942 gesneuveld zijn. De gedichten komen uit de Immortality Cyclus.
Na afloop van het concert is er nog een gezellig samenzijn voor alle bezoekers in de tent bij het gemeentehuis. Daar wordt als afsluiting voor een hapje en een drankje gezorgd en is er gelegenheid te praten met oud-strijders, muzikanten, vrienden, bekenden enzovoorts.

Meer over het fanfarekorps
Het orkest is samengesteld uit voormalig dienstplichtige militairen, die hun dienstplicht hebben vervuld bij het toenmalige Fanfarekorps der Genie. Het uniform dat gedragen wordt is van het einde 19e eeuw en werd toen bij het Korps Genietroepen gedragen.
Het orkest heeft momenteel een bezetting van 60 tot 70 muzikanten en speelt nog geregeld in binnen- en buitenland. Op die manier laat het korps horen dat militaire muziek bij het Regiment Genietroepen op een zeer verantwoorde wijze wordt uitgedragen. Tijdens hun optredens handhaven zij ook hun tradities. Zo is er een marketentster in historische kleding om na het spelen van de Regimentsmars brandewijn te schenken uit een houten vaatje. Op dit moment is niet bekend voor wie die brandewijn uiteindelijk bestemd is.

Aanmelden
Omdat er een beperkt aantal zitplaatsen is in de kerk - er mogen maximaal 600 personen in - is het niet mogelijk om zonder voorinschrijving bij dit concert aanwezig te zijn. Daarom verzoeken wij belangstellenden onderstaand antwoordformulier zo spoedig mogelijk in te zenden. Bij de toekenning van de plaatsen geldt het principe Wie het eerst komt, wie het eerst maalt"! Als u bij de gelukkigen hoort dan wordt u een entreebewijs toegestuurd. Dit dient u op 16 september bij de ingang van de Lidwinakerk af te geven.
Wilt u het concert bijwonen? Vult u dan onderstaand antwoordformulier in en geef dit uiterlijk maandag 13 september a.s. 12.30 uur af op het gemeentehuis. Opsturen per post (uiterlijk zaterdag 11 september; een postzegel plakken is niet nodig!) of per e-mail kan ook: Antwoordnummer 6, 5680 VB BEST of m.rickelman@gembest.nl

Antwoordformulier concert oud-leden Fanfarekorps Der Genie Donderdag 16 september 2004, Lidwinakerk

Naam :

---

Adres :

---

Tel.nr. :

---

Wil graag met .....................................personen het concert bijwonen.

Meer informatie
Voor meer informatie over één van bovengenoemde herdenkingsfestiviteiten kunt u bellen naar de gemeente Best, afdeling Voorlichting, telefoon: 360402.