Nationale Vereniging de Zonnebloem

Breda, 3 september 2004

Zonnebloem blaast leven in nationale ziekendag

Eerste luchtballonvaart voor 35 gehandicapten en zieken

Voor het eerst in hun leven maken 35 zieken en gehandicapten uit Tilburg en omgeving een vlucht met een luchtballon mee. Zondagavond 12 september rond 19.00 uur stijgen de Zonnebloemgasten op in een nog onbekende richting vanaf de Oirschotseweg in Moergestel. Met deze bijzondere activiteit van Regio Tilburg e.o.wil Nationale Vereniging de Zonnebloem aandacht vestigen op nationale ziekendag. Deze dag, ingesteld op initiatief van de Zonnebloem, bestaat sinds 1974 en is een oproep aan iedereen om zich te realiseren dat ziekte of handicap iedereen kan overkomen.

Zichtbaar

Met de bijzondere ballonvaart wil de Zonnebloem beter zichtbaar maken dat wederzijds contact tussen zieke en gezonde mensen niet vanzelfsprekend is. Hoewel er jaarlijks vele activiteiten rondom Nationale Ziekendag plaatsvinden, zijn deze bij het brede publiek minder bekend. Zo verzorgen vele vrijwilligers van de Zonnebloem extra activiteiten voor gehandicapten en zieken, zoals een uitstapje of een lunch. Daarnaast geven vrijwilligers op diverse plekken in het land een bloemetje of plantje aan zieken en gehandicapten. Daarbij zijn vele duizenden vrijwilligers, zieken en gehandicapten betrokken.

Ballonfeest

Om 18.00 uur start het opblazen van de zes ballonnen. Dat wordt onder meer opgeluisterd met een jazzorkest, een kinderballonnenwedstrijd en de wensfontein voor het nieuwe vakantieschip voor de Zonnebloem. Rond 21.30 uur krijgen de deelnemers een balloncertificaat en champagne.

Voorzorgsmaatregelen

Voor de bijzondere ballontochten zijn extra voorzorgsmaatregelen genomen. De deelnemers moeten kunnen staan, of op een krukje of in een eenvoudige rolstoel zitten. Een volgteam helpt bij het instappen, een zachte landing en het terugbrengen van de ballonvaarders. Een verpleegkundige en een ambulance zijn aanwezig in geval van nood, en er is een verzekering afgesloten. Bij slecht weer wordt de tocht uitgesteld naar 3 oktober.

Sponsoren

De ballontochten worden door landelijke en regionale organisaties gesponsord. Zo zijn de luchtballonnen geheel of gedeeltelijk beschikbaar gesteld door zorgverzekeraar CZ, ABAB, Plantijn Caspari, scholengemeenschap De Rooi Pannen, Minolta en Remax. Financieel wordt de tocht ook mogelijk gemaakt door de Zonnebloem, Interpolis, Rabobank Tilburg-Goirle, de apotheken Wandelbos, Zorgvlied Blaak, St. Joris, 't Zand, Welzorg Revalid Techn, Stichting Amarant, Horn Organisatie-advies Goirle, Super de Boer Goirle, Van Gorp-Bolsius, drukkerij Gianotten, Schrobbelaar en Firma Van Dijk en enkele andere sponsoren.

De Zonnebloem

De regionale Zonnebloemafdelingen Tilburg, Berkel-Enschot en Goirle organiseren de ballontocht. In die regio zijn 390 vrijwilligers actief die 1421 gasten regelmatig bezoeken. De afdeling is onderdeel van Nationale Vereniging de Zonnebloem; de landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen die door ziekte, handicap of leeftijd fysieke beperkingen hebben. Jaarlijks leggen de ruim 37.000 vrijwilligers meer dan een miljoen huisbezoeken af. Ook organiseren zij tal van excursies, evenementen en aangepaste vakanties. Met het jaarthema `Samen een wereld van verschil maken' wil de Zonnebloem het gehele jaar aandacht besteden aan zieken en gehandicapten.

Bel voor meer informatie met de afdeling communicatie, Joost Hamelynck, tel. 076 564 6312 of
Email: communicatie@zonnebloem.nl