LUBA GROEP

Luba Groep verkiest administrateur van het jaar

Persbericht

Toespraak Zakenvrouw van het Jaar Mariëtte Barnhoorn bij uitreiking prijs Administrateur van het Jaar:
'Administratieve lastendruk blijft stijgen ondanks beloften kabinet, extra kosten voor uitzendbranche circa 4,7 miljoen Euro per jaar'

Leiden, maandag 13 september 2004 - Ondanks alle beloften van het kabinet zal de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven blijven stijgen. Zakenvrouw van het Jaar 2004 Mariëtte Barnhoorn zei dat vanmiddag tijdens de uitreiking van de prijs Administrateur van het Jaar 2004 aan Robert Vos, werkzaam bij het bedrijf Computer Associates B.V. te Nieuwegein. Mariëtte Barnhoorn is directeur van uitzendonderneming de Luba Groep. De verkiezing van de administrateur van het jaar is een onderdeel van de dag van de administrateur, een initiatief van Detaccount, een van de werkmaatschappijen van de Luba Groep.

Mariëtte Barnhoorn: 'Morgen, de tweede dinsdag in september is het De Dag van de Adminsitrateur; een dag om alle administrateurs eens in het zonnetje te zetten. Daar is bewust voor gekozen omdat administrateurs het na de derde dinsdag in september - beter bekend als Prinsjesdag - vaak extra druk krijgen vanwege allerlei kabinetsbesluiten die administratief moeten worden voorbereid en doorgevoerd in organisaties en administraties. En ondanks het voornemen van het kabinet om juist de administratieve lastendruk voor bedrijven met zo'n 25 % te reduceren in deze kabinetsperiode zal ook het komende jaar de druk op bedrijven toenemen. Een eerste signaal daarover ving ik vorige week op. Recent moesten pensioenregelingen aangepast zijn conform de bevindingen van de commissie Witteveen. Nu staat er door nieuwe wetgeving - waarbij geen leeftijdsdiscriminatie meer mag voorkomen in pensioenregelingen - opnieuw een aanpassing op stapel met de nodige extra administratieve lastendruk. Als ondernemer gaat me dat ook aan. En we praten over een substantieel bedrag. Het ministerie van Financiën kwam zelf met een raming dat de lastendruk door wet- en regelgeving in 2002 al zo'n 16 miljard Euro bedroeg. Dat betekent dat het bedrijfsleven 16 miljard uit moet geven om te voldoen aan informatieverplichtingen voortvloeiend uit wet- en regelgeving van de overheid.

Als uitzendondernemer gaat me die lastendruk wel heel erg aan het hart. Want in vergelijking met andere bedrijven is de lastendruk in de uitzendbranche bijna driemaal zo hoog: gemiddeld per officieel geregistreerde uitzendonderneming 65.000 Euro per jaar.

Het is logisch de Uitzendbranche qua administratieve lasten te vergelijken met andere bedrijven uit de zakelijke dienstverlening. Dan vallen de gemiddelde administratieve lasten viermaal zo hoog uit (bedrijven in zakelijke dienstverlening gemiddeld ca 16.000 Euro administratieve lasten per jaar - uitzendondernemingen zoals gezegd gemiddeld 65.000 Euro per jaar). De uitzendbranche heeft alles bij elkaar een administratieve lastendruk op basis van algemene wet- en regelgeving die bijna zes maal hoger is dan andere bedrijven en instellingen. De door het kabinet beoogde verlichting van de administratieve lastendruk helpt onze branche niet. Er is uitgerekend dat de uitzendsector er per saldo in de periode tot 2007 zelfs op achteruitgaat met zo'n 2% extra lastendruk (Bron: EIM onderzoek: Administratieve lasten in de uitzendbranche). Dit wordt vooral veroorzaakt door twee maatregelen die juist in de uitzendbranche voor heel veel extra werk zorgen. Zo profiteert de Uitzendbranche al niet van de introductie op 1 januari 2006 van WALVIS (Wet Administratieve Lastenverlichting en vereenvoudiging Sociale verzekeringswetten). Door deze wet komt de wekelijkse gegevensuitwisseling tussen UWV en uitzendondernemingen te vervallen - en dat leidt voor de uitzendbranche juist tot toename van handelingen en dus kosten.

De tweede maatregel - de Eerste Dag Melding - lijkt welhaast haaks te staan op de gewenste flexibilisering van de arbeidsmarkt - waarbij de uitzendbranche juist zo'n belangrijke rol vervult.

Deze wet verplicht alle bedrijven een nieuwe medewerker op de dag van aanvang van de arbeidsovereenkomst aan te melden bij het UWV.

Ik geef het u te doen met zo'n dikke 1,1 miljoen tijdelijke arbeidsovereenkomsten binnen de uitzendbranche op jaarbasis, aan die dagelijkse aan- en afmeldingsverplichting te voldoen. Nu gebeurt dit in een wekelijks systematiek die voor alle betrokken partijen naar voldoening werkt. Technisch en organisatorisch zullen uitzendondernemingen dan ook extra maatregelen moeten nemen om aan deze wet te kunnen voldoen, hetgeen ook extra aanpassingen van de automatiseringssystemen vereist, veel extra werk oplevert en dus ook extra kosten met zich mee zal brengen. De schatting is dat dit de uitzendbranche zo'n 4,7 miljoen Euro op jaarbasis extra gaat kosten.'

Afzender van dit persbericht is de Luba Groep. Belt u voor nadere inlichtingen de heer Willem de Vries, 071 - 5163030.

Foto van de uitreiking VRIJ VAN RECHTEN beschikbaar via Fotopersbureau Dijkstra.
(0297 - 566883)

Administrateur van het Jaar 2004

Naam: Robert Vos

Werkzaam bij: Computer Associates BV
Wattbaan 27
te Nieuwegein

Jury Rapport:

Robert wordt door zijn leidinggevende gekenschetst als iemand die zich steeds kwalitatief ontwikkelt en daarbij een balans heeft gevonden tussen de dagelijkse werkzaamheden en gezelligheid op de afdeling. Als echte administrateur is Robert accuraat, kritisch en gefocust op efficiency. Tenslotte is Robert uit op innovatieve oplossingen die voor Computer Associates steeds weer een uitdaging zijn.

Uit een werkdag voor Robert spreekt de loyaliteit en flexibiliteit die elke administrateur in zijn werk moet hebben. De werkgever vraagt en tegelijkertijd lopen de dagelijkse werkzaamheden door en komen per mail veel vragen uit de organisatie binnen. En alles moet op tijd klaar!

Robert verliest naast zijn werk zijn privé leven niet uit het oog. Een juiste mix zorgt voor een goede administrateur. Robert omschrijft zichzelf als nauwkeurig, een belangrijk kenmerk van een medewerker in de financiële wereld. Veel beslissing binnen het bedrijf worden mede genomen op basis van zijn cijfers.

''Het leven is verrukkelijk' is mijn levensmotto. Elke dag weer genieten is alleen maar mogelijk als je ook met plezier naar je werk gaat. Met plezier je werkzaamheden verrichten is voor mij een absolute must. Er moet dus tijdens het werken ook ruimte zijn voor gezelligheid en plezier. Plezier met het team, maar ook plezier als een reconciliatie weer eens klopt, of de gevraagde analyse op tijd wordt afgeleverd.' Deze woorden van Robert zelf zijn een prima afsluiting van dit juryrapport.

Robert Vos werkt op de financiële administratie van Computer Associates B.V. De Nederlandse dochteronderneming van een Amerikaanse multinational, genoteerd aan de Nasdaq. Computer Associates International, Inc. (NYSE:CA), 's werelds grootste managementsoftwarebedrijf, levert software en diensten op het gebied van beheer, security, storage, life cycle en service management. Hiermee kunnen ondernemingen de performance, betrouwbaarheid en efficiency van hun IT-omgevingen optimaliseren. CA is opgericht in 1976, heeft haar hoofdkantoor in Islandia, N.Y. en is actief in meer dan 100 landen.

13 sep 04 16:22