Gemeente Amsterdam

Daklozen in Amsterdam

13 september 2004 - O+S

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van HVO-Querido heeft O+S onderzoek verricht onder dak- en thuislozen in de hoofdstad. Zij zijn vaak dakloos geworden door huisuitzetting, relationele problemen of drugsverslaving. De moeite om een woning te krijgen zorgt er vaak voor dat mensen dakloos blijven. Tweederde van de daklozen vindt dat de opvanginstellingen in Amsterdam niet voldoen. Zij pleiten vooral voor meer (langdurige) nachtopvang en persoonlijke begeleiding.

Daklozen in Amsterdam (6 Kb)

Een kwart (25%) van de daklozen is van mening dat de houding van de gewone Amsterdammer op straat in de afgelopen twaalf maanden negatiever is geworden, 20% vindt die houding juist positiever geworden.
Ook Amsterdammers met een dak boven hun hoofd zijn in het onderzoek betrokken. Negen van de tien Amsterdammers worden op enige wijze wel eens met daklozen geconfronteerd in de stad. Amsterdammers blijken dan ook aardig wat te weten over de oorzaken van dakloosheid en de verschillende typen daklozen. Hoe vaker Amsterdammers met daklozen worden geconfronteerd, hoe meer begrip ze voor hen krijgen en hoe positiever ze op hen reageren. Maar daarnaast is er ook sprake van gewenning en onverschilligheid.

Het onderzoeksrapport "Daklozen in Amsterdam, daklozen en niet-daklozen aan het woord" is gratis te verkrijgen bij O+S.

© Gemeente Amsterdam