CDA

CDA
14-09-04
Camiel Eurlings rapporteur over toetreding Turkije Dinsdag 14 september is CDA-Europarlementariƫr Camiel Eurlings benoemd tot rapporteur over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Hij zal namens het Europees Parlement een oordeel moeten geven of Turkije ver genoeg is gevorderd met het democratiseringsproces om te kunnen beginnen met de toetredingsonderhandelingen

Zes oktober publiceert de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, haar standpunt over het al dan niet starten van de onderhandelingen met Turkije. Daarna spreekt het Europees Parlement haar oordeel uit. Camiel Eurlings zal als rapporteur de leiding nemen van dit proces. Tot slot zal uiterlijk eind december de Raad van Ministers een definitief besluit moeten nemen.

Eurlings: "Ik zal nauwgezet onderzoeken of Turkije aan de zogenaamde criteria van Kopenhagen voldoet. Deze houden onder andere in dat Turkije een goed werkende democratie en rechtsstaat is en dat de mensenrechten worden gerespecteerd. Ik zal ook nagaan welke rol bijvoorbeeld het leger speelt in de politieke arena en in welke omstandigheden de christelijke minderheden zich bevinden."

Indien de onderhandelingen daadwerkelijk worden geopend en ook worden afgesloten, moeten het Europees Parlement en de afzonderlijke lidstaten instemmen met een daadwerkelijke toetreding van Turkije.