Stadsdeel Amsterdam-Noord

Plan Twiske Zuid gereed

Stedenbouwkundig Plan gewijzigd na inspraak

Naar aanleiding van de tweede inspraakronde in maart 2004 is het stedenbouwkundig plan voor Twiske Zuid op verschillende punten aangepast. Het dagelijks bestuur heeft recent ingestemd met dit plan. Het plan omvat de bouw van 157 eengezinswoningen op de voormalige bedrijfsterreinen: Tiemstraterrein, Tullenerterrein en het UBA-terrein. De nieuwbouw bestaat uit 30% sociale huurwoningen.

Het project Twiske Zuid is een van de langs lopende woningprojecten in Amsterdam-Noord. In 1980 werd het eerste besluit genomen om ongewenste bedrijfsuitbreiding te voorkomen voor het gebied ten zuiden van de Stentorstraat. In latere jaren is het plangebied vergroot met de aankoop van het Tiemstraterrein en in 2003 het Tullernerterrein.

In mei 2003 is een eerste concept-stedenbouwkundig plan vrijgegeven voor inspraak. Dit plan stuitte op veel bezwaren bij omwonenden. Daarom is het plan herzien en in maart opnieuw vrijgegeven voor inspraak. Deze tweede inspraakronde gaf opnieuw aanleiding om het plan op een aantal punten te herzien.

De belangrijkste aanpassingen in het huidige plan zijn de volgende. In plaats van één centraalmiddengebouw van vier lagen komen er hier eengezinswoningen net zoals de nieuwbouw er omheen (twee lagen plus kap). Aan de noord- en westkant van het Tiemstraterrein gekozen voor woontype van maximaal twee lagen.
Tot slot is het hele verkavelingsplan nog eens onderzocht op interne logica en mogelijkheden van kostenreductie. Dit heeft geleid tot een aantal kleine planaanpassingen Zo zijn in het oostelijk plandeel de parkeerplaatsen voor bezoekers niet meer geconcentreerd in één gebied, maar verspreid over vier locaties. Een andere wijziging is dat de in- en uitgang van het gebied bij de Stoombootweg alleen nog voor voetgangers en fietsers zal zijn, om de Stoombootweg niet belasten met extra autoverkeer.