Digitale Gemeente Houten

Inwoners weten Meldpunt Irritatie van Houtens Belang goed te vinden

donderdag 16 september 2004 - Bron: Houtens Belang

Zoals bekend heeft Houtens Belang vorig jaar het initiatief genomen tot het instellen van het Meldpunt Irritatie. Ook dit is een initiatief dat past in de filosofie van Houtens Belang om zo veel mogelijk met de inwoners te communiceren over het wel en wee in de gemeente. Op deze wijze krijgt men niet alleen inzicht in wat de inwoner het meest irriteert maar ook welke irritaties het vaakst worden aangedragen. Dit is belangrijk om te weten zodat er eerst gewerkt kan worden aan datgene wat de inwoners het meest dwarszit.

Er is veelvuldig gereageerd op de persaandacht en de andere publicitaire uitingen. Er is hoofdzakelijk gereageerd per e-mail en via het formulier dan op de website www.houtensbelang.nl kan worden ingevuld. De meer dan honderd reacties (111) zijn geanalyseerd en de volgende Top 4 kwam aan het einde van de zomervakanties naar voren.


1. Verkeersaangelegenheden
( het gaat dan over veiligheid, overlast, verkeerd parkeren, snelheid, verkeerslichten )


2. Hondenoverlast
( hondenpoep, uitlaten op kinderspeelveldjes, los laten lopen )


3. Jongeren
( overlast door brommers/scooters, hangjongeren, lawaai, te hard rijden )


4. Raadsbesluit over het te bouwen Woon Zorg Complex en een kerk in Leebrug II
( in de gemeenteraad is dit besluit met 17 tegen 8 stemmen aangenomen )

Daarnaast zijn er veel diverse, incidentele meldingen binnengekomen over verschillenden onderwerpen zoals;
de te plaatsen windmolens bij het Amsterdam Rijn kanaal, de punaises op fietspaden, onvoldoende bewegwijzering met name naar de nieuwe wijken, groen in de wijk.

We gaan kort in op de bovengenoemde Top 4.

Ad 1. Verkeersaangelegenheden
Veel meldingen dit keer over dit onderwerp. De irritaties richten zich op veel aspecten van de mobiliteit .
Door rood licht rijden, te hard rijden, geen "groene golf" op de Rondweg, geen handhaving 30 km, verkeerd en onveilig parkeren, sluipverkeer op de Lekdijk.
Door de fractie van Houtens Belang is hiervoor al nadrukkelijk aandacht gevraagd bij de gemeente. Er zijn schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de verkeersveiligheid op de Rondweg en de Koppeling. Met name is verzocht om meer politie aandacht voor het door rood licht rijden en snelheidscontroles. Er gebeuren de laatste weken weer veel ongelukken op de Rondweg en Houtens Belang vindt dan ook dat de gemeente met de politie moet overleggen wat hier de oorzaken van zijn en dan passende, preventieve maatregelen moet treffen. Gerichte, frequente en duidelijk zichtbare controle met de zogenaamde "lasergun lijkt Houtens Belang ook een prima middel om de verkeersveiligheid te bevorderen. Ook toezicht op de 'kleinere' delicten is nodig evenals handhaving van 30 km zones, parkeerverboden, e.d.

Ad 2. Hondenoverlast
Reeds in 2003 is er door Houtens Belang nadrukkelijk actie ondernomen om aandacht en maatregelen voor deze problematiek te krijgen. Over het oplossen van dit vervelend en voor veel inwoners irriterend onderwerp, zijn daarna enkele inspraakavonden georganiseerd. Op dit moment wordt door de gemeente de laatste hand gelegd aan een beleidsnotitie met concrete voorstellen. Houtens Belang zal deze voorstellen nauwgezet beoordelen en zonodig met aanvullende of verbeteringsvoorstellen komen. Ook zijn meldingen binnen gekomen over kattenoverlast; dat zou volgens de melders erger zijn dan hondenoverlast.

Ad 3. Jongerenoverlast
Evenals verleden jaar wordt nog veel geklaagd over de jongeren. En dan gaat het over geluidsoverlast, te hard rijdende brommers en scooters waardoor er onveilige situaties ontstaan, jeugd in groepsverband, uitgaansoverlast. Van verschillende kanten wordt geprobeerd de overlast te beperken en er daarnaast voor te zorgen dat de jeugd ook zijn 'vertier' kan krijgen. Feit blijft dat de realisatie van 8 zogenaamde JongerenOntmoetingsPlekken (JOP's) naar onze inschatting, faliekant mislukt lijkt te zijn. Ook de zo door jongeren gewenste disco komt er nog maar steeds niet.
Naast de meldingen met betrekking tot overlast, zijn er ook een paar irritaties gemeld over het ontbreken van toereikend jeugdbeleid en het feit dat jongeren onterecht en soms te hard door de politie worden aangepakt(!).
Houtens Belang blijft zich nadrukkelijk inzetten voor een goed jeugdbeleid en voor het realiseren van noodzakelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de skatebanen.

Ad 4. Raadsbesluit over het te bouwen Woon - Zorg - Complex en een kerk in Leebrug II
Vanuit de wijk Leebrug II zijn een tiental meldingen ontvangen dat zij zich enorm hebben geïrriteerd aan het raadsbesluit over de bouw van een kerk en een woonzorgcomplex. Ook de wijze van besluitvorming in de raad,
de opstelling van diverse politieke partijen (waaronder Houtens Belang), kunnen in de ogen van deze inwoners geen genade vinden. Houtens Belang heeft vóór dit raadsbesluit gestemd omdat het van mening is dat de bouw van deze twee noodzakelijke voorzieningen op een vrije kavel bij Leebrug II gerealiseerd kunnen worden; veel inwoners van Houten hebben hieraan op korte termijn dringend behoefte. Dat hierdoor niet voldaan kan worden aan de wensen van direct omwonenden vinden wij heel vervelend en spijtig maar in dit geval onvermijdelijk. Houtens Belang heeft prioriteit gegeven aan de terechte verlangens van andere grote groepen inwoners.
Overigens zal over de vormgeving van de kerk nog verder worden gesproken. De gemeenteraad heeft middels een motie aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd hier nog eens specifiek naar te kijken en met een nieuw ontwerp te komen. Dit nieuwe ontwerp zal aan de gemeenteraad worden voorgelegd nadat de in onze gemeente gebruikelijke, uitgebreide informatie- en inspraakprocedure heeft plaats gevonden.

Ook over de zogenaamde 'knip' op Het Rond zijn reeds een paar irritatiemelding binnengekomen. Met de knip wordt het voor automobilisten onmogelijk gemaakt om van zuid naar noord (of visa versa) te rijden. Doelstelling was om Het Rond veiliger en aantrekkelijker te maken voor met name het winkelend publiek. Binnenkort gaat de fractie van Houtens Belang weer een enquête houden. Met deze enquête wil Houtens Belang een eerste impressie en indruk van de ervaringen van de inwoners van Houten krijgen over deze verkeersmaatregel.
De resultaten van de meting zullen zoals gebruikelijk, ook worden gepubliceerd.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).