Ingezonden persbericht


CNN DOCUMENTAIRE

Den Haag, 14 september 2004

NUCLEAIRE TERREUR

Uitzending: Zaterdag 18 september om 21.00 uur en zondag 19 september om 13.00 en 19.00 uur

Het is onze grootste nachtmerrie: Een terroristische groepering die de beschikking krijgt over nucleaire middelen en deze een grote stad binnensmokkelen. Kan het gebeuren? Volgens deskundigen is het antwoord bevestigend. Sterker nog, een van de toonaangevende experts stelt: "...als iedereen op deze weg door blijft gaan is een nucleaire aanval door terroristen onvermijdelijk". Is de dreiging van nucleair terrorisme 3 jaar na 9/11 groter geworden? Een team van CNN correspondenten gaat op onderzoek uit in deze speciale CNN documentaire.

het scenario
Hoe kan een terroristische groepering de hand leggen op nucleair materiaal? Waar zouden zij het materiaal vandaan halen en hoe zou de transactie plaatsvinden? Wanneer terroristen een bom ontwikkelen, lukt het ze dan om die de VS binnen te smokkelen? En als het ze zou lukken, wat zouden de gevolgen zijn voor een grote Amerikaanse stad? Twee nieuwe boeken die afgelopen zomer verschenen schetsen een angstwekkend beeld over de nucleaire kwetsbaarheid. Met de auteurs van deze boeken volgt David Mattingly een mogelijk pad dat terroristen zouden kunnen bewandelen bij het uitvoeren van hun nucleaire nachtmerrie.

pakistan
De man die van Pakistan een nucleaire macht maakte verkocht zijn kennis ook aan de hoogste bieder. Daarnaast bestaat in Pakistan een grote aanhang van Al Queda en Osama bin Laden. Zou het als pijplijn kunnen dienen voor het verkrijgen van nucleaire middelen door terroristen? David Ensor gaat op onderzoek uit.

nucleaire kwetsbaarheid rusland
13 jaar na de val van de Sovjet-Unie is het probleem van nucleaire veiligheid in Rusland nog springlevend. De Sovjets produceerden 1500 ton verrijkt uranium en bouwden 45.000 kernkoppen. De Amerikaanse regering helpt de Russen bij het beveiligen van al hun nucleaire materiaal - maar niet snel genoeg zeggen de experts. Kunnen terroristen materiaal stelen? Of een onderbetaalde Russische wetenschapper omkopen? Jill Dougherty gaat op onderzoek uit.

noord-korea
Het regime heeft zeer dingend geld nodig en heeft een historie wanneer het gaat om het handelen op 's werelds zwarte markt. Noord-Korea produceert ook verrijkt uranium. Zou Kim Jong Il een deal sluiten voor een goede prijs? Mike Chinoy gaat op onderzoek uit.

preventie
Kan een nucleaire nachtmerrie worden afgewend? De regering Bush zegt dat het dit probleem prioriteit heeft gegeven en stappen heeft ondernomen om de nucleaire dreiging een halt toe te roepen. Critici claimen dat Washington nog lang niet genoeg heeft gedaan. David Mattingly volgt het debat.


---

Voor meer informatie (