Congres-en Studiecentrum VNG

Bijeenkomst: De raad stelt kaders

De rol van de raad bij de totstandkoming van veiligheidsbeleid

18 september Jaarbeurs te Utrecht Inschrijven

De bijeenkomst is gratis

Op zaterdag 18 september organiseren Slagen voor Veiligheid en de Vernieuwingsimpuls Dualisme en Lokale Democratie een bijeenkomst voor raadsleden. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Jaarbeurs te Utrecht.

Inleiding
Veiligheid staat hoog op de publieke en politieke agenda. Sinds de invoering van het dualisme zorgt het college voor de uitvoering van het beleid binnen de kaders die door de raad van tevoren worden vastgesteld. Veiligheid is een thema bij uitstek om de kaderstellende rol van de raad onder de loep te nemen. Op het gebied van veiligheid verwachten zowel burgers als lokale veiligheidspartners van gemeenten dat zij de regierol op integraal veiligheidsbeleid oppakken. Dit is een grote uitdaging. Veiligheid omspant immers een veelheid aan themas. Denk maar aan het handhavingsvraagstuk, de jeugdproblematiek, de kwaliteit van de rampenbestrijding en het geweld op straat en rondom uitgaan. Stuk voor stuk onderwerpen van groot maatschappelijk belang waar veel verschillende partijen een bijdrage aan kunnen leveren en dat vaak ook al doen. Veel aandacht gaat daarbij uit naar het vormgeven van de regierol van de gemeente en daarbinnen de kaderstellende taak van de gemeenteraad in het duale bestel.

Programma

10.00 uur

Ontvangst met koffie
10.30 uur Inleiding, wat is de kaderstellende rol van de raad? Presentatie van de nieuwe handreiking van de Vernieuwingsimpuls over kaderstelling.
11.00 uur Parallelsessies Veiligheid: hoe geeft de raad invulling aan haar rol op dit belangrijke thema?
12.00 uur Afsluitende discussie
12.30 uur Lunch

Wanneer en waar?
Zaterdag 18 september van 10.00 13.00 uur in de Jaarbeurs te Utrecht.

Voor wie?
Raadsleden. Bij over inschrijving wordt het criterium van maximaal één raadslid per fractie toegepast.
Deelname aan deze bijeenkomst is gratis.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website van Slagen voor veiligheid en de website van Vernieuwingsimpuls.
Slagen voor Veiligheid en de Vernieuwingsimpuls zijn VNG-projecten die mede worden gesubsidieerd door het Ministerie van BZK.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435
2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738469
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl