NEDERLANDSE VEGETARIERS BOND

BN'ers gaan uitdaging aan voor V-day

Hilversum, 13 september 2004 - De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) heeft vandaag op een persconferentie in Den Haag haar plannen uiteengezet voor een meerjarige campagne die op 25 september in Utrecht van start gaat. Die dag organiseert 'Leven', het tijdschrift van de Nederlandse Vegetariersbond, op de Mariaplaats van 11.30 tot 18.00 uur de eerste Nederlandse 'V-day'. Onder het motto 'smullen zonder vlees' laten producenten dan zien wat er voor breed scala aan alternatieven voor vlees en vis beschikbaar is. Bezoekers kunnen proeven van allerhande culinaire hoogstandjes en verder onder meer luisteren naar twee bands. Op een infomarkt zijn tientallen stands van belangenorganisaties te bezoeken. Ook is er een kooktheater waar onder leiding van een chef-kok een wereldreis door de vegetarische wereld wordt gemaakt. V-day wordt mede mogelijk gemaakt door VROM, de Dierenbescherming en Honig.

Dolf Jansen, Loretta Schrijver, Belinda Meuldijk, Jort Kelder, Georgina Verbaan, Paul Cliteur, Yvonne Kronenberg, Joost Eerdmans (LPF), Krista van Velzen (SP) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) zullen in de aanloop naar V-day in de week van 20 tot en met 25 september geen vlees en vis eten. Van Velzen en Thieme, die vegetariër zijn gaan de uitdaging aan om veganistisch te eten. 'Met de V-day wil de NVB laten zien dat vegetarisch eten werkelijk smullen zonder vlees en vis is', aldus directeur Bernd Timmerman van de NVB.

Met als campagnenaam: Plantaardig? Waarom? Daarom! gaat de NVB volgend jaar in maart een maatschappelijk debat organiseren. Centraal in de campagne staan 'De vier V's': Verminderen & Vervangen van Vlees- en visconsumptie en Verfijnen & Verbeteren van vlees- visalternatieven. De NVB organiseert in het kader van deze campagne verder een jaarlijks terugkerende V-week, activiteiten rondom 1 en 2 oktober in het kader van World Vegetarian Day en World Animal Farm Day. Via een interactieve website, regionale bijeenkomsten en een publiekscampagne zal de NVB voorts de voordelen van vegetarisch eten onder de aandacht brengen.

10)'Ons streven is 1 en 2 oktober uit te laten groeien tot landelijke activiteiten.1 Oktober is World Vegetarian Day. Dat is een dag van en voor vegetariërs waarbij we ons bewust zijn, en dat willen laten blijken, van de ethische, milieu-technische, gezondheids en humane voordelen van een vegetarische voedingspatroon', stelt Bernd Timmerman. '2 Oktober is de dag van het landbouwhuisdier. Per jaar produceert Nederland maar liefst 450 miljoen landbouwhuisdieren die het slachtoffer zijn van onze behoefte aan een goedkoop stuk vlees. De NVB nodigt mensen uit om in ieder geval op 1 en 2 oktober geen vlees en vis te eten. De organisatie vraagt vegetariërs om familie, vrienden en kennissen uit te nodigen om thuis of buitenshuis vegetarisch te gaan eten. De NVB gaat van 1 en 2 oktober vlees- en visloze dagen maken'.

De NVB wil verder trends en ontwikkelingen in de markt gaan aangeven en alle actoren met elkaar in contact brengen. Er zullen vier deelstudies verschijnen over de vier pijlers: dierenwelzijn, milieu, gezondheid en wereldvoedselverdeling in relatie tot consumptie van vlees en plantaardig voedsel. De NVB kiest onder aanvoering van directeur Bernd Timmerman voor een actief plantaardig offensief waarbij consumenten informatie wordt gegeven over de grote voordelen van vegetarisch eten.

(einde bericht)