Gemeente Katwijk


Afvalinzameling in KRV-gemeenten hoog gewaardeerd

Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, 21 september 2004

De afgelopen maanden hebben de gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg een groot onderzoek uitgevoerd naar de afvalinzameling in de drie gemeenten. Zo is de inhoud van verschillende, willekeurig gekozen, containers geanalyseerd om erachter te komen wat de KRV-burger zoal in zijn afvalbak gooit. Daarnaast zijn 2.000 enquêtes verstuurd naar burgers van de KRV-gemeenten, waarin gevraagd werd naar hun mening over de afvalinzameling. De eerste resultaten geven een positief beeld over de kwaliteit van afvalinzameling in de drie gemeenten. Onder de invullers van de enquête zijn 20 VVV bonnen verloot.

Het onderzoek maakt deel uit van een project dat gesubsidieerd wordt door het Rijk. Via de zogenaamde "Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering" geeft het Rijk de gemeente een subsidie om maatregelen te treffen die de afvalscheiding verbeteren. Immers, een verbeterde afvalscheiding is beter voor het milieu én beter voor de portemonnee van de burger.

De eerste resultaten geven een positief beeld over de afvalinzameling. Uit de analyses van de containers blijkt dat de mate van afvalscheiding in de KRV-gemeenten relatief hoog is. Zo worden in Katwijk de verschillende afvalstromen zoals gft, papier en glas keurig gescheiden. Rijnsburg scoort wat dit betreft lager. Hier is dus nog ruimte voor verbetering. De komende tijd zal de gemeente onderzoeken wat de oorzaken hiervoor precies zijn en hoe de scheiding ook hier verbeterd kan worden. Voor alle drie de gemeenten geldt overigens dat de totale hoeveelheid afval sterk lager is dan in vergelijkbare gemeenten.

Uit het bewonersonderzoek blijkt dat de afvalinzameling behoorlijk hoog gewaardeerd wordt. Gemiddeld geeft de burger de afvalinzameling een 7,5 als rapportcijfer. Daarnaast biedt het onderzoek een schat van gegevens op: wist u bijvoorbeeld dat maar liefst 70% van de Valkenburgers bij het doen van boodschappen rekening houdt met het kopen van producten die minder afval opleveren? Of dat maar liefst 50% van de inwoners van Katwijk haar oud papier meegeeft aan het goede doel? De komende weken zal al deze informatie gebruikt worden bij het opstellen van een visie op de afvalstoffeninzameling tot 2009. Hierna zal een plan van aanpak opgesteld worden om de doelstelling te bereiken. Naar verwachting zal het totale project tegen het einde van 2004 afgerond zijn.