Provincie Noord-Holland

Startnotitie MER Bloemendalerpolder
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben de Startnotitie MER (Milieu Effect Rapportage) vastgesteld voor de herontwikkeling van het gebied Bloemendalerpolder\KNSF in de Gooi en Vechstreek.

De provincie onderzoekt de mogelijkheden voor de herontwikkeling van het gebied Bloemendalerpolder\KNSF. Het gaat hier in totaal om 4500 woningen. De MER richt zich op de bouw van 3700 tot 3900 woningen in het buitengebied, 10 hectare kantoren en bedrijven en de inrichting van 210 hectare voor natuur, water en recreatie. De resterende 600 à 800 woningen komen via binnenstedelijke verdichting tot stand en worden niet in het MER betrokken.

In de streekplanuitwerking voor de Bloemendalerpolder\KNSF zal de provincie de ruimtelijke reservering voor deze verschillende functies vastleggen. De inrichting van het gebied wordt vervolgens verder uitgewerkt in bestemmingsplannen. Voor de besluitvorming over de streekplanuitwerking maakt de provincie een Milieu Effect Rapport. Deze dient ook als basis voor de besluitvorming over de bestemmingsplannen.

In de MER worden niet alleen de effecten onderzocht van de herontwikkeling van het gebied op ruimtegebruik, natuur, landschap, cultuurhistorie, water, bodem, verkeer en vervoer, luchtkwaliteit, geluid en veiligheid, maar ook woon- en leefmilieu, sociaal-economische, culturele en maatschappelijke voorzieningen.

In de MER worden diverse alternatieven voor de inrichting van de Bloemendalerpolder\KNSF onderzocht. In totaal gaat het om 3700 tot 3900 woningen in het buitengebied. Binnen de randvoorwaarde van kostendekkendheid wordt voor het KNSF-terrein gewerkt aan een variant van 1700 woningen inclusief voorzieningen en 1500 woningen zonder voorzieningen.

De ruimtelijke en stedebouwkundige uitgangspunten leiden tot drie alternatieven met een variatie in openheid en bebouwing van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein : concentratiealternatief, linten alternatief en buurtschappenalternatief. Daarnaast worden het nulalternatief (bestaande situatie) en het meest milieuvriendelijke alternatief onderzocht. Tenslotte wordt tijdens de loop van het MER-onderzoek een voorkeursalternatief uitgewerkt.

Parallel aan het formele proces van streekplanuitwerking/MER-onderzoek gaan partijen (incl. marktpartijen) in een ontwerp-attelier aan de slag. Uit dit ontwerpatelier kunnen ideeën naar voren komen die ingepast kunnen worden in het voorkeursalternatief. De gemeenten Muiden en Weesp zullen naar verwachting aan dit ontwerp-attelier deelnemen.

De Startnotitie wordt 4 oktober 2004 gedurende een maand ter visie gelegd.
Marcel van kanten 21 september 2004