Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 21 september 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 21 september 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Geen monumentenstatus voor voormalig bloembollenlaboratorium Lisse GS hebben besloten een voormalig laboratorium voor bloembollenonderzoek niet aan te wijzen als provinciaal monument. De Vereniging Oud Lisse heeft verzocht om dit laboratorium op de monumentenlijst op te nemen vanwege architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden. De provincie wijst alleen sporadisch nieuwe monumenten aan als vangnetconstructie. Dat staat in het Cultuurplan 2005-2008. Bovendien moeten monumenten aan de hand van de vastgestelde selectie- en toetsingscriteria van regionaal of provinciaal belang zijn. Behoud van het laboratorium voor bloembollenonderzoek is niet van provinciaal of regionaal belang. De provincie richt zich, met de beschikbare middelen, primair op de instandhouding van de huidige provinciale monumenten.

Concept bestuursovereenkomst Knoop Leiden-WestGS hebben overleg gevoerd over de inhoud van de concept bestuursovereenkomst Knoop Leiden-West. De overeenkomst bevat uitvoeringsafspraken over de ontwikkeling van het knooppunt Leiden-West. GS hebben vragen bij een aantal punten, die moeten worden beantwoord voordat zij akkoord kunnen gaan met de definitieve overeenkomst. Zo is de samenwerking tussen partijen in Leeuwenhoek en Rijnfront-Zuid volgens het college niet goed uitgewerkt. Daarnaast meent het college dat in de overeenkomst omtrent de financiering van de Rijn-Gouwelijn Oost alleen afspraken moeten staan over de bijdragen van de Leidse universiteit aan Leiden en Oegstgeest. Verder hecht het college aan het strategisch belang van verkoop van de in de bestuursovereenkomst benoemde restlocatie ten noorden van de N206 in Valkenburg. Tenslotte vinden GS de ontwikkelingsvisie van de Universiteit Leiden een goede aanzet, maar vragen zij de Universiteit deze op onderdelen nader uit te werken. Het college zal zich op 26 oktober buigen over de definitieve samenwerkingsovereenkomst en het definitieve masterplan Knoop Leiden-West. De stuurgroep Knoop Leiden-West zal dat doen op 29 oktober. De bedoeling is dat de bestuursovereenkomst begin 2005 zijn definitieve juridische vorm krijgt.

Jubileumjaar Den HaagHet college heeft besloten het Jubileumjaar Den Haag 2004 te subsidiëren met een eenmalig bedrag van ¤25.000,-. Dit bedrag is bestemd voor de 'CultuurNacht' in Den Haag. Stichting CultuurNacht had gevraagd om een subsidiebijdrage van ¤40.000,-. Vanwege beperkte regionale uitstraling heeft de provincie besloten maximaal ¤25.000,- hiervoor beschikbaar te stellen. De provincie wil samenwerking stimuleren tussen stad en regio in de ontwikkeling en uitvoering van culturele projecten. In het voorjaar van 2002 heeft het college daarom besloten activiteiten op te zetten in het kader van de culturele samenwerking met de grote steden Den Haag en Rotterdam. In de 'CultuurNacht 2004' doen Haagse culturele instellingen, galeries, onderwijsinstellingen en diverse ambassades mee. Dit jaar heeft het evenement een Europees karakter, omdat Nederland voorzitter is van de EU. Elke deelnemende organisatie verzorgt haar eigen programmering. Jongeren uit Den Haag en de regio tussen de 18 en 35 jaar worden in de Cultuurnacht uitgenodigd kennis te maken met verschillende kunstdisciplines.

Principeverzoek toepassing ruimte -voor- ruimte regeling in BerkenwoudeGS hebben ingestemd met het verzoek om op drie locaties aan het Westeinde te Berkenwoude de afbraak van ruim 3.200 m2 voormalige agrarische gebouwen te compenseren met de bouw van drie woningen. Dit gebeurt op grond van de nieuwe provinciale ruimte- voor-ruimte regeling. De Ruimte- voor- Ruimte regeling beoogt de sloop van voormalige agrarische of niet-agrarische bedrijfsgebouwen of verspreid glas buiten de concentratiegebieden voor glastuinbouw te bevorderen. Deze bouwwerken beperken de gewenste landschappelijke kwaliteit in het landelijk gebied. In ruil voor het slopen van de bedrijfsgebouwen mogen vervolgens op passende locaties één of meer compensatiewoningen worden gebouwd.

Implementatie Europese Kaderrichtlijn Water vastgesteldHet college heeft de eerste rapportages van de Kaderrichtlijn Water (KRW) vastgesteld. Het gaat om de deelstroomgebieden Rijn-West, Maas en Schelde. Het rapport geeft inzicht in de huidige toestand van het stroomgebied en de mogelijkheden voor verbetering. De afgelopen periode is gewerkt aan de rapportages naar aanleiding van het plan van aanpak dat het college op 10 juni 2003 heeft vastgesteld. Provincie, waterschappen, regionale directies van Rijkswaterstaat en gemeenten hebben de rapportages samengesteld. De rapportages worden eind 2004 aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat aangeboden. Op 22 december 2000 is de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) in werking getreden. Deze richtlijn moet de kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater beschermen en verbeteren. Daarnaast moet de richtlijn duurzaam gebruik van water bevorderen. In 2015 moeten alle wateren aan de kwaliteitseisen voldoen. Grensoverschrijdende samenwerking is daarbij noodzakelijk, niet alleen op regionaal gebied, ook nationaal en internationaal.

Verleende subsidies

Subsidie van ¤108.000,- aan Stichting Meander te Alphen aan den Rijn voor aanstelling twee consulenten diversiteitsbeleid ¤10.000,- aan Stichting de Molen Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp