Gemeente Zwolle

Het College springt op de fiets

Na een zomerstop gaat het college van B&W weer regelmatig op bezoek bij instellingen, burgers, verenigingen en organisaties in de stad. Op vrijdag 24 september 2004 bezoeken zij de deelnemers van een ligfietsexpeditie naar Siërra Nevada (Spanje). Ook zullen ze zelf een proefrit op de ligfiets maken.

Het tiende ´College op Bezoek´ dit jaar vindt plaats in het wijkcentrum Het Anker, Meester Koolenweg 10 in Westenholte. Daar wordt het college om 09.00 uur ontvangen door de acht deelnemers aan de Spaanse ligfietsexpeditie. De fietsers, die allen een functiebeperking hebben, hebben elkaar ontmoet via fietstochten die worden georganiseerd door de leverancier van de aangepaste ligfietsen; USVA B.V. uit Holten.

Expeditie op DVD
Gezamenlijk begonnen de acht fietsers met korte tochten, waarna langzamerhand de ambitie en het enthousiasme toenam. In 2001 werd de Zuid-Duitslandtocht gereden, in 2002 de Eurotocht en in 2003 de ligfietsexpeditie naar de Siërra Nevada in Spanje. Van deze laatste tocht is een DVD gemaakt, die het college zal bekijken.

Fietsen met een functiebeperking
Vervolgens stappen burgemeester en wethouders zelf op de ligfiets of nemen zij plaats in een rolstoel. Op deze manier kunnen zij enigszins aan den lijve te ondervinden hoe het is om met een functiebeperking door het leven te gaan en wat aangepast materiaal daarbij kan betekenen. USVA BV zal hierbij ook aanwezig zijn, evenals Meyra Nederland B.V. uit Nijkerk, de leverancier van de hulpmiddelen.

SportService Zwolle
Tenslotte zal SportService Zwolle (SSZ) in de persoon van Toon Kannekens een toelichting geven over hun stichting en de situatie van de Zwolse sportverenigingen.
SSZ is een onafhankelijke stichting die advies geeft en ondersteuning biedt op het gebied van sport en bewegen. Zij is ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het gemeentelijk sportbeleid. De heer Kannekens zal vrijdag voor de eerste maal de uitkomsten presenteren van een nulmeting onder 46 sportverenigingen in Zwolle. In de "Verenigingsmonitor 2004" wordt met name het vrijwilligersbeleid en de bijbehorende knelpunten uitgelicht.

Programma
09.00 uur ontvangst met koffie/thee in wijkcentrum het Anker, Meester Koolenweg 10 (Westenholte)
09.20 uur presentatie promotiefilm
10.00 uur pauze
10.15 uur proefrijden ligfietsen/rolstoelen
10.45 uur demonstratie Handbike en Lowrider
11.10 uur presentatie SportService Zwolle, dhr. T. Kannekens 11.30 uur einde programma

'College op Bezoek'
Het 'College op Bezoek' is een vervolg op de 'Week van het Bezoek' in maart 2003 en het 'Bezoek van de Week' later dat jaar. In maart was het college te gast bij particulieren, scholen, gezondheidsinstellingen, bedrijven, verenigingswerk, sport, zorgcentra, kerkgenootschappen, vrijwilligerswerk en noem maar op. Kennis maken en de dialoog aangaan stonden centraal.

De 'Week van het Bezoek' was een succes; het college kreeg een goede indruk van wat er zoal leeft en gebeurt in de stad. Later dat jaar kreeg de week dan ook een opvolger: het tweewekelijks 'Bezoek van de Week'. Het bezoek was gekoppeld aan een thema, een actualiteit of vond plaats op uitnodiging of spontaan.

Ook in 2004 is het college regelmatig te gast bij inwoners, bedrijven, instellingen, scholen, verenigingen, enz. Nu onder de naam het 'College op Bezoek'.


---