Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

24-9-2004

De gemeente De Marne voert de meeste van haar wettelijke taken op het gebied wonen, ruimte en milieu voldoende uit. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft dit voorjaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door de gemeente in 2003. Vergeleken met eerdere onderzoeken is vooruitgang geboekt. De ook nu nog noodzakelijke verbeteringen heeft de gemeente vastgelegd in een plan van aanpak.

Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, het verlenen en handhaven van milieuvergunningen tot het opstellen van bestemmingsplannen.
De gemeente is op de goede weg met de uitvoering van de VROM-taken. Wel is de handhaving bij bouwen, wonen en ruimtelijke ordening nog onder de maat. Hetzelfde geldt voor het beleid voor de bouw- en woningtoezichtstaken. De gemeente is bezig dit te verbeteren. Zo gaat de gemeente een integraal handhavingsbeleid opstellen. Daarnaast zijn de vorderingen bij bouw- en woningtoezicht vergeleken met het VROM-onderzoek in 2002 positief.
Het toetsen aan het Bouwbesluit moet nog wel beter: de toetsen zijn vaak onvolledig en moeten beter worden geregistreerd. De gemeente werkt ook hier aan een verbetering van de situatie. De zaken met betrekking tot externe veiligheid heeft de gemeente redelijk voor elkaar. Er is inzicht in risicovolle situaties en de inwoners zijn hierover voorgelicht.

Plan van aanpak
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De gemeente heeft de lopende verbeterprocessen gebundeld in een plan van aanpak. Begin 2005 is er een gesprek over de voortgang van het verbeterplan.