Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 24 september 2004

* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROTTERDAM - Tijdens de ontruiming door een deurwaarder van een woning in de Woelwijkstraat werd donderdagmorgen in een afgesloten kamer een hennepkwekerij aangetroffen en daarna door politiepersoneel van het district De Noordhoek ontmanteld. In totaal werden ruim honderd hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag genomen. Tevens bleek de stroom illegaal afgetapt. Naar de bewoner, die niet aanwezig was, wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.
* MAN IN WONING OVERVALLEN
ROTTERDAM - Donderdagavond om kwart over elf opende een dertigjarige bewoner in de Hildegardisstraat na aanbellen zijn voordeur in de veronderstelling dat er een door hem bestelde wasmachinemonteur stond. Dat bleek niet het geval, want de bewoner werd geconfronteerd met een gemaskerde overvaller, die hem, na een handgemeen, tegen de grond werkte. Vervolgens werd de kleding van het slachtoffer doorzocht en nam de overvaller even later de benen met een bankpas en enkele persoonlijke bescheiden.
* LEVERANCIER VAN AARDAPPELEN, GROENTEN EN FRUIT MEPT JEUGDIGE

OVERVALLER VAN ZICH AF
ROTTERDAM - Donderdagmiddag rond kwart over vijf werd een 65-jarige man uit Barendrecht op de Essenburgsingel belaagd door een ongeveer vijftienjarige knaap met een nepvuurwapen. De knaap had het voorzien op de lederen schoudertas van de Barendrechter, die in de Essenburgbuurt aardappelen, groenten en fruit aan het afleveren was.
Het slachtoffer mepte de jeugdige overvaller van zich af, waarna deze zonder buit wegrende in de richting van de Aelbrechtskade.
* DERTIENJARIG MEISJE ONDER BEDREIGING VAN VUURWAPEN BEROOFD VAN

MOBIELE TELEFOON
BARENDRECHT - Donderdagmiddag omstreeks vier uur werd op de 2e Barendrechtseweg een dertienjarig meisje uit Barendrecht van haar mobiele telefoon beroofd. Het slachtoffer fietste samen met een vriendin, toen plotseling de weg werd versperd door twee jongens. Onder bedreiging van een vuurwapen werd het dertienjarig meisje gesommeerd haar mobiele telefoon af te geven. Met de buit vluchtten de jeugdige daders in onbekende richting.
* CONTROLES AANBIEDEN HUISHOUDELIJK AFVAL

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid hield donderdagmiddag samen met personeel van Stadstoezicht en Roteb onder meer in de Wolphaertstraat, Gouwstraat, Charloisse Kerksingel, Oostvoornsestraat, Boergoensevliet en Dorpsweg controles op het aanbieden van huishoudelijk afval. Er werden tien bekeuringen uitgedeeld aan bewoners voor het te vroeg buitenzetten van huishoudelijk afval. In totaal werd 22 keer huisvuil, een fietswrak en drie autobanden verwijderd.

* ALCOHOLCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten Feijenoord-Ridderster en Zuid hield donderdagavond tussen half zeven en kwart over negen op de Putselaan een alcoholcontrole, waarbij zo'n 200 automobilisten een blaastest moesten afleggen. Twee automobilisten bleken onder invloed van alcohol te verkeren, waarbij een 59-jarige Rotterdammer gezien zijn drankgebruik direct zijn rijbewijs kon inleveren. Een andere onder invloed verkerende automobilist kreeg een geldelijke schikking aangeboden. Tijdens de controle gaf een automobilist uit Oud-Beijerland in zijn auto vol gas, nadat was gebleken dat hij een slok teveel op had. Hij ging er met hoge snelheid vandoor. Naar de man wordt een onderzoek ingesteld.

* JONGEN GEWOND NA RUZIE
ROTTERDAM - En veertienjarige Rotterdammer raakte donderdagavond rond tien over acht in de Spiegelnisserstraat gewond, toen hij door een vijftienjarige Rotterdammer met een knipmes in zijn rug, arm en handen werd gestoken.
De steekpartij was het gevolg van een onenigheid tussen het slachtoffer en diens vijftienjarige vriend en de verdachte en zijn dertienjarige maatje. De jongens, allen afkomstig uit Rotterdam, hadden ruzie over een fiets dat escaleerde in de steekpartij. Het veertienjarige slachtoffer werd in het Sint Franciscus Gasthuis behandeld aan zijn verwondingen. De vijftienjarige verdachte en zijn dertienjarige maatje werden aangehouden. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

* VERDACHTE STEEKPARTIJ AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - De politie van het district Rotterdam-Centrum heeft donderdagavond een 45-jarige man uit Ridderkerk aangehouden. Hij wordt verdacht betrokken te zijn bij een steekpartij in een horecagelegenheid op de Oude Binnenweg.
Om even voor acht uur zat een 38-jarige Rotterdammer met zijn vijftienjarige dochter in een café aan de Oude Binnenweg. Het meisje werd op een gegeven moment lastig gevallen door drie mannen en toen de vader daar iets van zei trok één van de drie een mes en verwondde hem aan z'n nek. Ook het meisje moest het ontgelden; zij liep een wond aan haar zij op, waarop het drietal de vlucht nam. De gewonden zijn behandeld in het Erasmus Medisch Centrum. De gealarmeerde politie heeft in de omgeving één van de verdachten aangehouden. De 45-jarige man is ingesloten en in verzekering gesteld. De recherche van het district Rotterdam-Centrum stelt een onderzoek naar de andere verdachten.

* CONTROLE ZWAAR VERVOER
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie hield donderdag, samen met collega's van het Korps Landelijke Politiediensten, Douane en Inspectie Verkeer, een controle zwaar vervoer op de Seattleweg. In totaal werden tussen tien uur 's morgens en vier uur 's middags zestig vrachtwagens en combinaties gecontroleerd. Door douanemedewerkers werd de lading van 28 vrachtwagens gescand. In totaal werden twaalf processen-verbaal uitgeschreven voor onder meer overtredingen met betrekking tot de rusttijd, te hoge en niet goed bevestigde lading, geen papieren en diverse verkeersovertredingen.

* VERDACHTEN IN AUTO MET VUURWAPEN AANGEHOUDEN

ROTTERDAM/SCHIEDAM - Politiepersoneel hield donderdagmiddag omstreeks vijf uur op grond van de Wet Wapens en Munitie op de Koemarkt in Schiedam een auto, waarin drie mannen (18, 19 en 20 jaar) uit Rotterdam en Den Haag, staande. Politiemensen kregen een melding binnen dat in de Essenburgstraat enkele mannen met een vuurwapen in een auto reden. Hierop werd een onderzoek ingesteld, waarna even later de auto, waarin de verdachten, op de 's-Gravenlandseweg in Schiedam werd aangetroffen. Op de Koemarkt werd de auto middels een benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BTGV) staande gehouden. Tijdens de fouillering werd in de broek van de negentienjarige verdachte uit Rotterdam een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. In de auto werd een dolk aangetroffen. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.

Middaguitgave donderdag 23 september 2004

* MEER VERDACHTEN IN AUGUSTUS OVERGEDRAGEN VOOR RECHTBANKZAKEN

ROTTERDAM - In de maand augustus 2004 heeft de politie Rotterdam-Rijnmond door de gerichte aanpak van de speerpunten geweld, drugsoverlast en jeugd, 2691 verdachten overgedragen voor rechtbankzaken en 2221 verdachten voor kantonzaken. In dezelfde maand van het vorige jaar waren dit respectievelijk 2022 en 2662. Het totaal aantal aangiften steeg licht van 9311 in augustus 2003 naar 9501 in augustus van dit jaar.
De daling van het aantal aangiften straatroof zette in de maand augustus door. Werd vorig jaar augustus nog in 220 gevallen aangifte gedaan in augustus van dit jaar telde de politie 200 aangiften.
Deze maand werden 1196 verdachten aangehouden voor drugs en overlast. Hiermee is de doelstelling van 1000 ruimschoots behaald. De processen-verbaal zijn ter afdoening naar de kantonrechter gestuurd. In mei was dit aantal 961.
Het aantal jeugdige verdachten dat aan het Openbaar Ministerie werd overgedragen voor rechtbankzaken bedroeg deze maand 248. Een stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2003, toen bedroeg dit aantal 194.

Preventief fouilleren
In augustus werden 18 acties preventief fouilleren gehouden in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden Oude Noorden, Bloemhof en Hillesluis. Tijdens de acties werden 1869 personen op straat en 208 personen in 18 horecagelegenheden gefouilleerd. Er werden 593 auto's gecontroleerd. In beslag genomen werden 37 steek-, negen slagwapens en diverse hoeveelheden verdovende middelen.

Internet- en telefonische aangiftes
In augustus 2004 deden 1971 mensen aangifte (www.politie-rotterdam-rijnmond.nl) en 631 aangifte via de telefoon (0900 8844, lokaal tarief). Vorige jaar augustus waren dit 1625 personen die via de digitale snelweg aangifte deden en 664 personen telefonisch.

* ARBEIDSONGEVAL
ROTTERDAM - Een 51-jarige medewerker van een aannemersbedrijf raakte donderdagmorgen gewond bij een arbeidsongeval op de Bergse Dorpsstraat. De 51-jarige man uit Strijen was rond negen uur bezig met werkzaamheden op een steiger en viel van een hoogte van 8 meter. Hij liep hierbij verwondingen aan zijn rug op. Door personeel van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond werd het slachtoffer overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum.
* DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR INBRAAK SCHOOL

ROTTERDAM - Drie mannen uit Rotterdam, in de leeftijd van 24, 25 en 38 jaar, worden donderdagmorgen voorgeleid aan de Officier van Justitie. De mannen werden dinsdagnacht rond twaalf uur op heterdaad betrapt bij een inbraak in een school aan het Hijkerveld. Oplettende buurtbewoners hadden de politie gewaarschuwd naar aanleiding van glasgerinkel. Toen politiepersoneel bij de school arriveerde gingen de inbrekers er vandoor in de richting van het Borneveld. Na een korte achtervolging konden de drie mannen worden aangehouden. In de school hadden ze een computer klaargezet om mee te nemen.