Ingezonden persbericht


JAARVERSLAG 2003 H.O.S.-RADIO HEERENVEEN

Inleiding:

Het jaar 2003 is voor de Heerenveense Omroep Stichting vol frustraties en desillusies geweest. Heel veel energie is gestoken in het bestrijden van de plannen van het gemeentebestuur om met ingang van 1 januari 2004 geen financiële middelen, circa E 20.000,00 per jaar, meer beschikbaar te stellen voor de lokale omroep. Bovendien heeft het college besloten om m.i.v. 1 februari 2004 de huur van het pand Dracht 140 in Heerenveen op te zeggen. Gesprekken met de wethouder, alle fracties in de gemeenteraad, talloze brieven richting het college, de gemeenteraad, alle raadsleden, de leden van de Tweede Kamer commissie van OCW, de staatssecretaris van OCW, OLON, Commissariaat voor de Media, Vereniging Nederlandse Gemeenten, lokale- en regionale pers heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Wat is de bedoeling geweest om de lokale opslag voor omroepgelden te fiscaliseren, ze niet te oormerken en het lot per gemeente te laten beslissen? Op wie kan de lokale omroep nu nog een beroep doen? Je wordt van de één naar de ander gestuurd, niemand weet een oplossing en zelfs de staatssecretaris heeft laten weten dat zij niet bij machte is hierin verandering te brengen. Lokale omroepen zijn overgeleverd aan de willekeur bij de gemeenten. Eén zaak is tijdens de gesprekken met de wethouder en raadsfracties wel duidelijk geworden; in de gemeente Heerenveen heeft men op dit niveau geen enkel idee waar een publieke lokale omroep, volgens de Mediawet en het Commissariaat voor de Media, aan moet voldoen en mee te maken krijgt. De bijeenkomst die speciaal door de VNG voor de gemeenten is belegd, is door de gemeente Heerenveen niet bezocht. De brochure die door de VNG is gemaakt en toegestuurd, is door de gemeente Heerenveen niet gelezen. Niet alleen de vijftig vrijwilligers die zorgden dat verenigingen, instanties, amateursport, scholen, allochtonen, mensen met een verstandelijke handicap toegang krijgen tot de "gesproken media" worden hierdoor gedupeerd, maar ook de circa 450 kinderen en volwassenen die aan deze programma's meewerken.

In oktober 2003 heeft de gemeente Heerenveen een luisteronderzoek laten uitvoeren door het bureau Intomart. Met de vorige wethouder was de afspraak gemaakt, dat de omroep inzage zou krijgen in de vraagstelling en eventueel aanvullende vragen zou kunnen toevoegen. Helaas is deze afspraak niet nagekomen. Wisseling van wethoudersposten was hier debet aan. Voor de Heerenveense Omroep Stichting is het nl. niet alleen belangrijk hoe vaak de luisteraar afstemt op onze zender maar minstens zo belangrijk: wat verwacht de luisteraar van de Heerenveense Omroep Stichting. De uitslag van het onderzoek resulteerde in het stopzetten van financiële middelen en het opzeggen van de huur van het pand. Aangezien de Mediawet en het CvdM voorschrijft dat er lokale diversiteit moet worden gebracht, is het uitgesloten dat ooit een hoog luisterpercentage zal worden behaald. Voor een lokale publieke omroep (zoals overigens voor alle publieke zenders) geldt niet slechts het aantal luisteraars, maar nog belangrijker de kwaliteit van de programma's. Het is een trieste opsomming van feiten waarmee het jaarverslag van de Heerenveense Omroep Stichting begint. De oudste lokale omroep van Friesland na 19 ½ jaar ter ziele? Vrijwilligers en bestuur stellen alles in het werk om dat te voorkomen.

Op het moment dat dit jaarverslag wordt geschreven, is bekend dat HET WOONBEDRIJF HEERENVEEN een pand ter beschikking heeft gesteld t.b.v. de Heerenveense Omroep Stichting. De inwoners / luisteraars in de gemeente Heerenveen kunnen ook in de toekomst luisteren naar de lokale omroep. Het pand is gelegen aan de Gedempte Molenwijk 20 in Heerenveen. Reparatie werkzaamheden zijn in opdracht van Het Woonbedrijf verricht, CV is aangelegd, binnen is geverfd en de buitenkant is door schildersbedrijf Huitema geverfd (sponsoring). Tapijtcentrum van der Meer heeft de stoffering van het pand voor haar rekening genomen en Balink Glas zorgt voor beglazing tussen presentatie- en technische ruimte en gelaagd glas aan de buitenkant. De beveiligings-installatie wordt gedeeltelijk gesponsord door Haagsma Beveiliging. UPC heeft, i.v.m. de verhuizing van de omroep, besloten de aansluiting op het kabelnet via de onderband te verbreken en niet meer bij het nieuwe pand aan te sluiten. Dat betekent dat geïnvesteerd moet worden in een straalverbinding. HET WOONBEDRIJF zal ook dit bedrag ter beschikking stellen.

Samenstelling bestuur / PBO:

Het bestuur / PBO van de Heerenveense Omroep Stichting vormen een afspiegeling van de samenleving in de gemeente Heerenveen. Voor de sectoren Zorg en Welzijn, Kunst en Cultuur, Sport, Werknemers, Minderheden (allochtonen), Religie, Vrouwen, Senioren en Medewerkers is een afgevaardigde in het bestuur/PBO van de Heerenveense Omroep Stichting opgenomen. Volgens de statuten, Mediawet respectievelijk Commissariaat voor de Media zou voor de geleding onderwijs en werkgevers nog een bestuur / PBO lid moeten worden opgenomen. Er is gedurende het afgelopen jaar bij voortduring gezocht naar een kandidaat voor deze twee vacatures. Tot nu toe echter zonder resultaat. Het blijkt in de praktijk bijzonder moeilijk te zijn deze twee vacatures in te vullen. De reden hiervoor is dat in de sector Werkgevers absoluut geen belangstelling bestaat voor een dergelijke functie en de sector Onderwijs wel belangstelling bestaat, maar het aan tijd ontbreekt. Het bestuur blijft echter haar best doen om ook voor deze twee vacatures een kandidaat te vinden. Verslagen van de PBO vergaderingen worden bijgevoegd.

Programmering:

De Heerenveense Omroep Stichting probeert een zo veelzijdig mogelijke programmering op de zender te brengen, waarbij wordt voldaan aan de ICE normen. Voor een organisatie die volledig afhankelijk is van vrijwilligers kan dit nog wel eens problemen opleveren. Eén van de voorbeelden is het dagelijks lokale nieuws van circa drie minuten. De totale tijdsduur van het zoeken naar nieuwsitems, het overzetten naar spreektaal, de opname en het in de computer brengen bedraagt dagelijks ongeveer drie uren (één persoon). Onze omroep zou er een voorstander van zijn om de organisaties die totaal zijn aangewezen op vrijwilligers, deze uren dagelijks bij te laten tellen voor de ICE norm. Het zijn voornamelijk de actualiteiten- en educatieve programma's die veel voorbe-reidingstijd vergen. Een compensatie in die richting zou in onze ogen alleszins redelijk zijn.

Beoordeling van nieuwe programma's en bestaande programmering zijn opgenomen in de PBO-verslagen.

Sport vervult een belangrijke functie in de gemeente Heerenveen. Hierbij valt te denken aan de wedstrijden in het ijsstadion Thialf op het gebied van lange baan schaatsen en ijshockey. Ook de voetbalwedstrijden van Sportclub Heerenveen zijn een belangrijk onderdeel van de sportprogrammering. Aangezien Heerenveen zich profileert als "sportstad", zowel op het gebied van de professionele- als amateursport, wordt hier door de Heerenveense Omroep Stichting veel aandacht aan gegeven.

Van de 32 basisscholen in de gemeente Heerenveen doen 22 scholen (groepen 7 en 8) mee aan het wekelijks programma "school". Het betreft hier circa 450 kinderen die het programma zelf samenstellen, een draaiboek maken en presenteren. Helaas moet door financiële en huisvestingsproblemen ook dit programma tijdelijk staken tot de nieuwe huisvesting is gerealiseerd. Dit geldt ook voor het programma "Cowboys van Heerenveen". Het programma wordt samengesteld én gepresenteerd door een groep van 10 personen met een verstandelijke handicap. In 2003 heeft deze groep rond de kerst slechts 3 uitzendingen live kunnen maken.

Ideeën voor andersoortige programma's zijn in ontwikkeling en/of staan op het punt van realisatie. Het betreft hier cultuur en educatie.

Medewerkers:

Het vaste medewerkersbestand telt ultimo 31 december 2003 achtenveertig personen. Alle medewerkers werken op vrijwillige basis en krijgen geen vergoeding voor reis-, telefoon- en andersoortige kosten. Muziek die tijdens de programma's wordt gebruikt, wordt door de medewerkers zelf bekostigd alsook de eigen hoofdtelefoon. Verder zijn er medewerkers die apparatuur beschikbaar stellen om kwalitatief goede uitzendingen te kunnen maken. De Heerenveense Omroep Stichting kent geen betaalde krachten.

Toekomst:

Is er een toekomst voor lokale radio? Deze vraag kunnen wij volmondig met JA beantwoorden. Het is een snel medium dat in ieder huis aanwezig is en regelmatig wordt beluisterd. Het geeft lokale informatie, cultuur, educatie en verstrooiing. Verenigingen, instanties en andere doelgroepen maken er graag gebruik van. De Heerenveense Omroep Stichting zal alles in het werk stellen om de lokale omroep voor de gemeente Heerenveen te behouden. Door het besluit van de gemeente Heerenveen is het onmogelijk geworden nog raads- en commissievergaderingen integraal uit te zenden. De kabelverbinding met het gemeentehuis is verbroken. Helaas voor de inwoners van de gemeente Heerenveen.

Financiën:

Het hoofdbestanddeel van de uitgaven in 2003 bij de Heerenveense Omroep Stichting bestaat uit vaste kosten zoals energie, telefoon, internetverbinding, huur, lokale belastingheffing, afdracht BUMA/STEMRA, afdracht SENA, NOS-nieuws, lidmaatschap OLON, huur voor zender op Oranjewoudflat, accountant, aflossing Radio Automatisering Systeem, reinigings- en huishoudelijke kosten. Hierop kan niet worden bezuinigd, omdat een deel verplichte uitgaven is en de rest noodzakelijk voor het maken en uitzenden van de programma's. Reserveringen opnemen voor het vervangen van apparatuur is nu en in het verleden niet mogelijk geweest gezien de geringe inkomsten. De omroep mag zich gelukkig prijzen met de vrijwillige medewerkers die zelf voor de aanschaf van Cd's zorgen, geen reis- en onkostenvergoeding krijgen en privé apparatuur beschikbaar stellen. Door het besluit van de gemeente Heerenveen vervalt in 2004 de omroep-bijdrage. Dit zal betekenen dat de omroep zal moeten proberen inkomsten te verwerven uit donaties, sponsoring en reclamespots. UPC is contractueel gebonden aan een jaarlijkse bijdrage die wordt berekend aan de hand van het aantal kabelaansluitingen in de gemeente Heerenveen.

Slot:

Een ongeluk komt zelden alleen. Voor het moreel van de medewerkers en bestuur was het jaar 2003 een beproeving. In een "normale" werksituatie staat een financiële vergoeding tegenover het "leed". In onze situatie is ook daar geen sprake van. Vrijwilligerswerk moet plezierig en stimulerend zijn, maar moet bovendien voldoening geven en waardering krijgen. In dat opzicht was het jaar 2003 niet om met plezier op terug te zien.

Jan de Vries, algemeen coördinator / hoofdredacteur H.O.S.-Radio Heerenveen, 22 september 2004.

-----------------------

HEERENVEENSE

OMROEP STICHTING

www.hos-radio.nl

Algemene gegevens lokale omroepinstelling

Statutaire naam: Heerenveense Omroep Stichting

Roepnaam ('station-call'): H.O.S.-Radio

Frequenties: Kabel 96.10 / Ether 107.7FM

Correspondentie adres: Postbus 367, 8440 AJ Heerenveen

Studio adres: in 2003; Dracht 140, Heerenveen
in 2004; Gedempte Molenwijk 20, Heerenveen

Telefoonnummer: 0513-628888

Faxnummer: 0513-625588

E-mail adres: info@hos-radio.nl

Internet adres: www.hos-radio.nl

Dagelijks bestuur 2003:

Voorzitter : de heer Marc Stallinga

Secretaris : mevrouw Trijntje van der Weerd

Penningmeester : de heer Willem van der Tempel

Contactpersoon : de heer Jan de Vries
Bereikbaar tijdens kantooruren: 0513-628888/0513-631519/06-10853021 E-mail adres : jdv@hos-radio.nl of j.devriesmildam@chello.nl


---- --