Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

27 september 2004

Astma Fonds en NIGZ breiden dienstverlening voor bedrijven uit

Gezonde lucht werkt beter

Leusden, 27 september 2004 - Circa 12 % van de Nederlandse werknemers kampt met luchtwegklachten. Bij oudere werknemers heeft zelfs 20 % last van deze klachten en de verwachting is dat het aantal werknemers met luchtwegklachten zal stijgen. Vanaf vandaag kunnen organisaties een beroep doen op regionale vrijwilligers van het Astma Fonds die hen kunnen ondersteunen bij het verbeteren van het werkklimaat. Daarmee breiden het Astma Fonds en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) hun Gezonde Lucht aanbod stevig uit. De maatregelen die een organisatie kan nemen zijn te zien als een vervolg aanpak op het niet roken beleid. Niet alleen het fysieke binnenmilieu maar ook het maken van afspraken over werk en werkomgeving zijn van belang.

Meer aandacht voor gezonde lucht noodzakelijk
De afgelopen jaren stroomden er jaarlijks zoân 1500 werknemers de WAO in vanwege luchtwegaandoeningen. Hoewel steeds meer bedrijven aandacht besteden aan werknemers met luchtwegklachten, lijkt het verzuim van deze groep medewerkers niet te dalen. Uit TNS-NIPO onderzoek, in opdracht van het NIGZ, blijkt dat bij slechts ongeveer een derde van de bedrijven bekend is of er werknemers zijn die last hebben van luchtwegklachten. En 15% van de werknemers met luchtwegklachten meldt dat daar rekening mee wordt gehouden. De meeste werknemers met luchtwegklachten (69%) willen echter niet dat er specifiek rekening met hen wordt gehouden op het werk. Ze lopen niet graag met hun klachten te koop. Het Astma Fonds en het NIGZ bevelen werkgevers dan ook aan om aandacht te besteden aan gezonde lucht ten behoeve van alle werknemers.

Gezonde lucht in de regio
Het Astma Fonds begeleidt, samen met het NIGZ, werkgevers bij het verbeteren van het werkklimaat in hun bedrijfsgebouwen. Aan die dienstverlening wordt vandaag nog een extra impuls toegevoegd. Afgelopen weekend zijn vrijwilligers van de regioraden van het Astma Fonds geïnformeerd. Zij zullen het komende jaar het eerste contact leggen met managers, personeelsfunctionarissen en andere intermediairs als ingang om het werkklimaat te verbeteren. Zij bieden praktische tips en brochures aan voor een actief Gezonde Lucht beleid in het bedrijf.


Noot voor de redactie,