Technische Universiteit Delft

De opening van het collegejaar en alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Filmarchief
27 september 2004 | 13.00 uur
hr. A. Rares | master systemen en computers, U. Boekarest, Roemenië promotor | Prof.dr.ir. J. Biemond (fac EWI)
toeg.prom. | Dr.ir. J.T. Reinders (UHD fac EWI)

Archived film analysis and restoration
Ons culturele en technische erfgoed wordt ernstig bedreigd door gestage degradatie van de huidige filmarchieven. Digitalisering en digitale restauratie zijn momenteel de meest geschikte oplossingen voor langdurige conservering en hoogwaardige restauratie van filmmateriaal. Dit opent tevens de weg naar meer effectieve zoekmethoden en hergebruik en distributie van gearchiveerd beeldmateriaal.
Dit proefschrift gaat in op verschillende aspecten van de digitale restauratie van gearchiveerd filmmateriaal. Het accent ligt op de restauratie van kleine vlekken (blotches) bij complexe bewegingen in het beeld. De volgende onderwerpen komen in het proefschrift aan de orde:
1. Classificatie van complexe gebeurtenissen in gedegradeerde beeldreeksen, d.w.z. de onderverdeling van temporele impulsvormige gebeurtenissen in artefactgebieden en gebieden met ingewikkelde beweging.
2. Spatiele restauratie van kleine vlekken (vuil, defecten in gelatinelaag) door middel van de virtuele reconstructie van objectranden gevolgd door geleide inkleuring dan wel gecontroleerde textuursynthese.
3. Gecombineerde spatiele en temporele restauratie van kleine vlekken door het combineren van spatiele randgebaseerde restauratie met temporele restauratietechnieken.

4. Restauratie van het azijn- (vinegar) syndroom (gecombineerd met het smelten van de emulsielaag); dit is een speciaal type artefact dat één van de belangrijkste problemen veroorzaakt in de huidige filmarchieven.
5. Objectvolgen (object tracking); dit kan worden gebruikt om de resultaten van de bewegingsschatter te verbeteren in de meeste temporele restauratiealgoritmen.

6. Uitvoerige testprogramma om de voorgestelde algoritmen te valideren en om aan te tonen dat ze direct toepasbaar zijn in de praktijk

Voor verder lezen:

* Machine vision by Wesley E. Snyder, 2004

* Digital holography and digital image processing principles, methods, algorithms by Leonid Yaroslavsk, 2004

* Adaptive image processing: a computational intelligence perspective by Stuart William Perry, Hau-San Wong and Ling Guan, 2002