Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, 9-9-2004

LEZINGENSERIE BLIKOPENER IN MAASLANDSE BIBLIOTHEKEN:

SCHRIJFSTER TESSA DE LOO IN GESPREK MET PIET OFFERMANS

Op maandag 27 september, is schrijfster Tessa de Loo te gast in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, in Oss. In gesprek met haar oud-leraar Nederlands Piet Offermans, docent aan het Maaslandcollege, vertelt zij over haar nieuwste roman De zoon uit Spanje. Het boek zal op 23 september verschijnen. Een boek met vele verhaallijnen geschreven vanuit verschillende perspectieven. De lezing begint op 27 septe mberom20.00uurenwordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. Toegangsprijs is 6,50 ; op vertoon van de VIPkaart 5,50. De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Tessa de Loo (1946), pseudoniem van Tineke Duyvené de Wit, bracht haar jeugd grotendeels in Oss door. Na de MMS aan het Maaslandcollege, waar Piet Offermans als leraar Nederlands haar inspirator werd, ging zij in Utrecht Nederlands studeren. Vervolgens gaf ze les en begon te schrijven. Haar verhalenbundel Meisjes van de suikerwerkfabriek (1983) werd bekroond met het Gouden Ezelsoor voor best verkochte debuut en met de Anton Wachter-prijs voor meest belovende auteur. Inmiddels is zij uitgegroeid tot één van de succesvolste schrijfsters in de Nederlandse literatuur. Zij schreef verhalen, essays en romans waaronder Het rookoffer (Boekenweekgeschenk 1987), Isabelle (1989), De tweeling (1993, inmiddels verfilmd) en Een bed in de hemel (2000). Haar roman De tweeling werd bekroond met de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 1994. Sinds 1994 woont Tessa de Loo in Portugal.

De zoon uit Spanje
In de nieuwste roman van Tessa de Loo willen de kinderen van de ernstig zieke Gerlof de Windt, gepensioneerd leraar klassieke talen, van zijn laatste verjaardag een onvergetelijk familiefeest maken. Dat is niet eenvoudig, want één van hen, de rebelse Brado, is 25 jaar geleden door zijn vader het huis uitgezet en nooit meer teruggekeerd. Hij zwerft rond in het zuiden van Spanje en niemand weet wat voor leven hij leidt. Zijn enige zus heeft contact met hem gezocht en hem weten over te halen terug te keren naar zijn familie. De schijnbare zekerheden van het leven in een welvaarts- en verzorgingsstaat komen ernstig in botsing met het idee van ongebondenheid uit overtuiging waarvoor Bardo model staat, en met de morele gevolgen daarvan. Een nog altijd sluimerende vete tussen hem en zijn oudste broer dreigt weer op te spelen, terwijl de vraag wie straks de vader op zijn sterfbed moet verzorgen als een donkere wolk boven het feest hangt. Want iedereen heeft het druk behalve Bardo misschien?

Lezing
Toegangskaarten à 6,50 (met VIPkaart 5,50) zijn te koop bij de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. De lezing van Tessa de Loo vindt plaats op maandag 27 september 2004 om 20.00 uur in Zaal De Linck, Raadhuislaan 18 in Oss.

Einde persbericht.