PRINS CLAUS FONDS
http://www.princeclausfund.nl

Culturele noodhulp Marokko door Cultural Emergency Response

Culturele noodhulp in Noord Marokko markeert eerste verjaardag Cultural Emergency Response

Cultural Emergency Response gaf de bevolking van Mestassa (Noord-Marokko) op 24 september jl. 25.000 euro om haar 14e-eeuwse moskee te restaureren en te behouden als centrum van het dorpsleven. Bij de aardbeving van 24 februari dit jaar stortten de huizen van vele remigranten uit Nederland in. De moskee bleef staan, maar liep scheuren op die de stabiliteit van het gebouw bedreigen. Cultural Emergency Response (CER) bestaat op 26 september één jaar. Er is in dit jaar onder meer 25.000 euro gedoneerd voor de herinrichting van een van de leeszalen van de universiteitsbibliotheek van Baghdad, die na de val van het regime van Saddam Hussein in april 2003 was geplunderd en in brand gestoken. Voor de herinrichting van het archief van de Iranian Cultural Heritage Organization na de zware aardbeving in december vorig jaar in Bam, stelde CER eveneens 25.000 ter beschikking.

Mestassa, Marokko, restauratie veertiende-eeuwse moskee. De bevolking van Mestassa kreeg financiële steun van CER om haar moskee restaureren. Mestassa ligt op 70 kilometer afstand van Al-Hoceima, Noord-Marokko. De moskee dateert uit de Merinidentijd (1244-1465). Het gebouw is een populaire versie van de bouwstijl van deze Berberdynastie. Terwijl de huizen van vele remigranten uit Nederland niet bestand bleken tegen de aardbeving van 24 februari 2004, bleef de oude moskee overeind. Zij is degelijk gebouwd, met technieken die ruimte laten voor natuurgeweld. De moskee liep echter wel scheuren op die haar stabiliteit en toekomst bedreigen. Daarom wordt de buitenmuur versterkt. Het exterieur, waaronder de tuin en de toegang, wordt opnieuw ingericht. Het afwateringssysteem zal worden hersteld, evenals de put en de schoorsteen bij de ingang. Het gebouw wordt tot slot opnieuw gekalkt. Deze acties zijn erop gericht de moskee van Mestassa te behouden als model voor duurzaam bouwen in Noord-Marokko en als een veilig sociaal centrum en school.

Eén jaar Cultural Emergency Response
Op 26 september is het 1 jaar geleden dat Cultural Emergency Response werd opgericht door het Prins Claus Fonds en de International Committee of the Blue Shield. CER biedt noodhulp bij beschadiging of vernietiging van cultureel erfgoed als gevolg van rampen veroorzaakt door natuurgeweld of door mensen. Niet alleen mensenlevens zijn in gevaar bij conflicten en natuurrampen, ook hedendaags en historisch erfgoed wordt bedreigd. Vernietiging van cultureel erfgoed is een fundamenteel verlies voor mensen, dat vaak wordt onderschat. Door snel hulp te bieden wil CER hiervoor aandacht vragen en bijdragen aan de redding van cultureel erfgoed.

Baghdad, Irak, wederopbouw universiteitsbibliotheek Bij de oprichting van CER ontving de bibliotheek van de Universiteit van Baghdad een bijdrage van 25.000 euro voor de herinrichting van de leeszaal op de universiteitslocatie Al-Waziriye. Na de val van het regime van Saddam Hussein in april 2003 werden bibliotheken geplunderd en in brand gestoken. UNESCO noemt het verlies van boeken en van de mogelijkheid om ze te raadplegen en overdenken een catastrofe. Van de middelen die Cultural Emergency Response ter beschikking stelde, zijn in Baghdad inmiddels computers aangeschaft, evenals airconditioning units tegen de verschrikkelijke hitte in Baghdad, die zowel mensen als boeken treft. Vanaf het najaar van 2004 worden er weer zeer beperkte faciliteiten geboden aan de studenten. Zodra het gebouw door de universiteit zal zijn hersteld, zal de inrichting worden uitgebreid met onder andere kopieermachines en met computers om de sets van tafels en stoelen te completeren die de bibliotheek zelf heeft aangeschaft.

Bam, Iran, herinrichting documentatiecentrum
De meer dan 2000 jaar oude citadel van Bam in het Zuiden van Iran is de grootste leembouw ter wereld. Op 26 december 2003 werd de oasestad zwaar getroffen door een aardbeving. De Iranian Cultural Heritage Organization heeft op de citadel een documentatiecentrum. Met 25.000 euro van CER richt deze organisatie het archief opnieuw in. Zij redt delen van het eigen archief op de citadel, dat duizenden documenten bevatte; zij verzamelt bestaande en elders beschikbare documentatie van de periode van voor de aardbeving (zoals luchtfoto's, foto's, kaarten); en zij bouwt een nieuw archief op dat de situatie van na de aardbeving documenteert. Dit laatste noemt de Iranian Cultural Heritage Organization erg belangrijk, omdat het de basis biedt voor restauratiewerkzaamheden. Bovendien hebben sommige bouw- en restauratietechnieken de aardbeving beter doorstaan dan andere. Door bestudering hiervan wil de Iranian Cultural Heritage Organization de kennis van leembouw in aardbevingsgebieden verbeteren.

Nadere informatie en beeldmateriaal voor de pers: Cultural Emergency Response, Prins Claus Fonds
Lieke Vervoorn tel +31.70.427.4303
l.vervoorn@princeclausfund.nl; www.princeclausfund.nl

27 sep 04 15:00