Gemeente Gouda


04.214 programmabegroting 2005-2008

datum: 27 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182 - 588393

programmabegroting 2005-2008

meer geld voor veiligheid en reductieregeling

Op 21 september 2004 heeft het college besloten over de Programmabegroting 2005-2008 die aan de raad wordt voorgelegd op 25 oktober. In de programmabegroting worden concrete voorstellen gedaan over welke investeringen de komende jaren gedaan gaan worden. Het college stelt voor om extra middelen vrij te maken voor een nieuwe reductieregeling, voor veiligheid en de brandweer, en om de aangescherpte veiligheidsnormen, extra benodigde rampenoefeningen en de regionalisering op het gebied van veiligheid te financieren. Verder gaan de rioleringsrechten omhoog in 2005

Bij de Voorjaarsnota 2005-2008 in juni dit jaar heeft de raad de kaders aangegeven waarbinnen de Programmabegroting opgesteld moet worden. Het college doet op basis daarvan nu een voorzet. Het college wil e 300.000 vrij maken voor een nieuwe reductieregeling, waartoe in het kader van Beleid Welzijn is besloten. Tevens worden middelen vrijgemaakt voor veiligheid en de brandweer, omdat in de komende jaren de rijkssubsidie voor het jeugdpreventieplan gaat vervallen en om de aangescherpte veiligheidsnormen, mogelijke uitbreiding cameratoezicht, extra benodigde rampenoefeningen en de regionalisering op het gebied van veiligheid te financieren (samen 400.000 euro).

Ook wordt voorgesteld om een reserve te vormen voor het actualiseren en digitaliseren van bestemmingsplannen (1,5 miljoen euro). Rekeninghoudend met al deze maatregelen is het financieel perspectief in 2005 nog nadelig (ongeveer 300.000 euro) en in de jaren daarna weer steeds voordeliger. Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat de financiële bezuiniging die met het OptimaForma-project gehaald moet worden, geheel gerealiseerd wordt (13,2 miljoen, waarvan ongeveer 5 miljoen al gerealiseerd is).

onderhoud openbare ruimte

Het college stelt voor om de slechtst onderhouden plekken in de stad aan te pakken en daarmee het gemiddelde op wijkniveau te verbeteren. Alles in uitstekende staat houden kan de gemeentekas niet aan. De keuzemogelijkheid ligt tussen een uitstekende en een nog net acceptabele staat van onderhoud. Een eerste meting laat overigens zien dat het in de stad niet zo slecht gesteld is met het onderhoud van de openbare ruimte. Op een aantal plaatsen kan het natuurlijk beter. Die worden in 2005 aangepakt. De raad wil dat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld het rondslingerende vuil en het onkruid op het speelveldje in een buurt intensief aan te pakken, terwijl een naburig fietspad een wat lager onderhouds- en reinigingsniveau krijgt.

rioolrechten omhoog

In 2005 gaan de rioolrechten omhoog omdat er de komende jaren veel verbeteringen doorgevoerd worden in de riolen en de tarieven voor de rioleringsrechten zijn kostendekkend. Alle definitieve belastingtarieven worden vastgesteld in de belastingverordening in december dit jaar.

vier momenten per jaar

De Programmabegroting bevat een raming voor vier jaar. De raming voor het komend jaar wordt bij de begrotingsbehandeling in oktober vastgesteld. Van jaar tot jaar kijkt de gemeenteraad of alles nog klopt. Elk jaar verandert er van alles: nieuwe, andere problemen in de stad, bezuinigingen van de rijksoverheid en een slechtere of betere economie. Het volgende jaar in april/mei wordt de rekening en het verslag over het voorgaande jaar vastgesteld. Meestal worden dan trends voor het lopende jaar zichtbaar. Die worden dan besproken bij het voorjaarsoverleg in mei/juni. Daarbij worden de grove omtrekken voor het beleid van het volgend jaar al vastgesteld. In september houdt de raad een terugblik op de eerste helft van het lopende jaar: de Programmarapportage. Zo zijn er vier momenten per jaar dat de gemeenteraad de toestand in de stad diepgravend tegen het licht houdt. De indeling van de Programmabegroting is voorgeschreven door de wet in het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). De Programmabegroting bestaat uit het Programmaplan, de paragrafen en de financiële begroting.

In het Programmaplan zijn de negen programmas waarmee de gemeente werkt opgenomen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het programma Veiligheid en het programma Bouwen met maat. In elk programma is aangegeven wat de gemeente de komende jaren wil bereiken, welke producten daar onder andere voor gemaakt gaan worden en hoeveel middelen daarvoor nodig zijn. De doelstellingen die in de programmas zijn opgenomen zijn meer dan voorgaande jaren meetbaar gemaakt. Inhoudelijk zijn de in lijn met beleid dat al eerder door de gemeenteraad is vastgesteld.

begroting in kort bestek

Na de vaststelling van de Programmabegroting 2005-2008 door de raad, gepland op 25 oktober, komt er een Begroting in Kort Bestek op de gemeentelijke website. In die begroting staat de informatie uit de Programmabegroting op een toegankelijke en makkelijk leesbare wijze samengevat. De volledige tekst van de programmabegroting wordt ook na 25 oktober via gouda.nl toegankelijk.


- einde bericht -