CDA

CDA
27-09-04
De Geus: van inkomens- naar werkzekerheid

Nederland gaat ab-so-luut niet Thatcher of de VS achterna. Wij hebben straks een basisverzekering in de gezondheidszorg, geen tweedeling. Wij hebben een WAO-verzekering die niet alleen beroepsrisicos dekt. Wij hebben een AOW en bijstand op fatsoenlijk niveau. Angst dat bij ons straks het recht van de sterkste geldt, is onterecht.

Dat zei Aart Jan de Geus in interviews in onder andere het Parool en het Rotterdams Dagblad, op Prinsjesdag. In Nederland gaat het erover tien jaar anders aan toe dan nu, aldus de minister. Mensen zullen vaker van baan wisselen en meer tussentijds stoppen met werken om voor een kind, een zieke partner of ouder te zorgen. De sociale zekerheid zal op andere pijlers zijn gebouwd: werk komt centraal te staan, niet louter behoud van inkomen.

Wie ziek wordt of werkloos, heeft meer baat bij scholing en begeleiding naar ander werk dan bij bescherming van zijn inkomen. De rode draad in ons beleid is: welke voorzieningen kunnen werknemers en werkgevers zelf dragen? Sommige dingen moet je als overheid organiseren, zoals de solidariteit tussen oud en jong. Dat doen we via de AOW. Maar wanneer mensen met kinderen verlof nemen om voor hen te zorgen, is dat niet iets voor de wetgever. Daar moet je zelf voor sparen.

In het Prinsjesdaginterview in NRC Handelsblad ging Aart Jan de Geus in op de gewenste verandering van de verzorgingsstaat in de toekomst. Het moet van inkomenszekerheid naar werkzekerheid worden omgevormd, waarbij een zekere inkomenszekerheid er trouwens wel moet blijven voor wie het echt nodig heeft. In de vorige eeuw was het zo dat als je iets overkwam, dat daar dan geld tegenover stond. Terwijl juist het hebben van werk cruciaal is voor mensen, uit financieel en sociaal oogpunt. Werkzekerheid is overigens niet hetzelfde als baanzekerheid. Daarvoor is de arbeidsmarkt in de toekomst te flexibel. Veranderingen gaan razendsnel.

() Als het sociale stelsel gericht is op werkzekerheid in plaats van inkomenszekerheid gaat de participatiegraad omhoog. Dus meer mensen hebben een baan. Dus meer premies en belastingen die voor onderwijs en gezondheidszorg nodig zijn. En dan hoeft er minder geld naar de sociale zekerheid.

() Ik denk dat wij een situatie moeten hebben waarbij ontslag betekent: een tijd in between jobs. Werkloosheid moet ook een periode van herbezinning en heroriëntatie zijn en ook van herscholing. Dat zal in de toekomst vaker voorkomen. Ontslag hoeft niet een afkeuring te zijn, want het kan hele goede economische redenen hebben. Ik vind het geen schande als een bedrijf aan jouw specifieke unieke kwaliteiten even geen behoefte heeft.

In het Prinsjesdaginterview in Trouw zei De Geus dat mensen zonder baan betere kansen moeten krijgen om werk te vinden. Dat betekent dat het hebben van een baan geen rustig bezit meer kan zijn. Werknemers moeten hun best doen competenties te behouden, omdat ze anders hun werk verliezen. De insiders op de arbeidsmarkt moeten een stapje terug doen, ten gunste van de outsiders. De ontslagbescherming van werknemers gaan we verminderen in het belang van de uitkeringsgerechtigden. Als werkgevers makkelijker van werknemers kunnen wisselen, ontstaat er voor de buitenstaanders meer kans op een plek op de arbeidsmarkt.