Politie Friesland

Politieberichten van 27/9 (13.00) t/m 28/9 (07.00)

Fryslân 28-09-2004 - Voor aanvullende informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact leggen met bureau communicatie via het algemene nummer van politie Fryslân op 0900 - 8844.

Drachten: inbraak sportkantine
In de nacht van zondag en maandag is er ingebroken in een sportcomplex aan de Gauke Boelensstraat. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. In de kantine was veel overhoop gehaald, maar
waarschijnlijk niks weggenomen. Men heeft twee tussendeuren totaal vernield. De schade wordt geschat op enkele duizenden euros. Een 45-jarige inwoner van Drachten deed, namens de club, aangifte.

Drachten: inbraak school
Tussen vrijdagavond en maandagmorgen is een inbraak gepleegd in een school aan de Pier Panderstraat. Men kwam binnen door een raam te vernielen. Er is een radio/cd speler weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Drachten deed namens de school aangifte.

Nijefurd: actie Jiskefet
In samenwerking met de gemeente Nijefurd heeft de politie bij vijf bedrijven in de gemeente de containers gecontroleerd op gevaarlijk afval. Bij twee bedrijven was alles in orde, een bedrijf kreeg een waarschuwing en twee bedrijven kregen een proces-verbaal. Bij het ene werden restanten verf en cleaner aangetroffen, bij het andere verschillende kokers met restanten kit, een schuimbus met pur, spuitbussen met cleaner en blikken met restanten vergharder en verf.

Zandhuizen: te snelle scooter in beslag genomen
Maandag om 14.20 uur kwam een 17-jarige inwoner van Elsloo op zijn scooter de politie tegemoet op de N351 richting Oosterwolde. De bestuurder reed op de parallelweg en lag plat op de scooter. Het was duidelijk dat de scooter erg hard ging. Er werd een snelheid geconstateerd van 97 km per uur. Dit 52 km per uur te snel, toegestaan is namelijk 45. Hierop is besloten, na overleg met het openbaar ministerie, de scooter in beslag te nemen.

De Blesse: twee jagers aangehouden voor overtreding van de flora- en faunawet
Maandag om 20.10 uur zijn twee jagers aangehouden. Het betreft een 64-jarige inwoner van De Blesse en een 60-jarige inwoner van s Heerenbroek. Er werden door de politie drie schoten gehoord. Er is geconstateerd dat gejaagd werd op eenden meer dan een half uur na zonsondergang, jagen bij een voerput binnen een straal van 200 meter. Ook is het verboden te voeren met het oogmerk wild te lokken. De wapens zijn in beslag genomen, alsmede een eend en een jachtakte.

Scharnegoutum: verkeerscontrole
In verband met de geslotenverklaring van de Zwettewei is gecontroleerd op naleving van het verbod en wel tussen maandag tussen 16.30 uur en 17.55 uur. Van beide kanten mag men met een motorvoertuig de Zwettewei niet inrijden. Door wegwerkzaamheden is de weg te smal. In totaal zijn 18 bekeuringen uitgeschreven.

Leeuwarden: verkeerscontrole
Op maandag is tussen 13.30 en 16.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de Groeneweg en de Valeriusstraat. Er zijn in totaal zeven proces verbalen uitgeschreven voor te hoge snelheid, het ontbreken van APK, het rijden zonder rijbewijs, een band met te weinig profiel en een niet goed werkende richtingaanwijzer. Ook zijn twee proces verbalen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel.

Het Bildt: verkeerscontrole
Op maandag is een verkeerscontrole geweest in Het Bildt en omstreken. Er zijn vier proces verbalen uitgeschreven voor snelheid, een voor het rijden zonder rijbewijs, een voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs, twee voor het niet dragen van de autogordel, een voor het bellen zonder carkit en een voor een fietser zonder verlichting.

Leeuwarden: visgerei in beslag genomen
Op maandag zijn omstreeks 16.30 uur vissers gecontroleerd in de Woelwijk. Van een 69-jarige en een 49-jarige Leeuwarder zijn hengels, hengelhouders en overig visgerei ingenomen wegens het vissen met levend aas.

Franeker: aanhouding verdachte
Dinsdag is omstreeks 01.00 uur een 20-jarige man uit Franeker aangehouden. De man was in het Martiniplantsoen in gesprek met een ander persoon. Het vermoeden bestond dat er gedeald werd. De man rende weg toen agenten vroegen of ze hem mochten fouilleren. Toen de verdachte snel werd aangehouden bleek hij een wikkel harddrugs bij zich te hebben. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: vernieler aangehouden
Dinsdag om 02.30 uur ging een 42-jarige inwoner van Leeuwarden door het lint in een hotel aan het Stationsplein. Ter plaatse trof de politie de man aan, die in het hotel wilde overnachten. Toen bleek dat dit niet mogelijk was pakte de man een fles wijn en smeet deze kapot. Met een asbak werd vervolgens tegen een raam gebeukt. Hierop is de man aangehouden. Op het bureau beledigde hij de politie, waarvoor proces-verbaal werd opgemaakt.