ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: uitkomsten 14e ICT Barometer

Overheid- en not-for-profitsector onderhandelen slecht over ICT-kortingen

Voorzichtige investeringsgroei in hard- en software in 2005

ROTTERDAM, 29 SEPTEMBER 2004 - De afgelopen maanden is meer korting gegeven bij nieuwe ICT-investeringen. De meeste kortingen worden verstrekt aan MKB-ondernemingen. Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young.

In de ICT Barometer wordt tweemaandelijks onderzoek verricht naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland. Het onderzoek maakt deel uit van de 'EY Leadership' programma's van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview NSS onder 672 directeuren, managers en professionals.

Bijna 40 procent van de directeuren, managers en professionals met ICT-taken in het MKB signaleert een toename in kortingen die worden ontvangen. Een opvallend gegeven is dat er in de handels- en industriesector maar liefst 50 procent meer kortingen worden gegeven. Daarentegen zegt slechts 21 procent in de overheids- en not-for-profitsector meer korting te ontvangen en zelfs 14 procent uit deze sector zegt dat ze minder korting ontvangen. Jacob Verschuur: 'De beste onderhandelaars zitten duidelijk in de handels- en industriesector. Er ligt voor de onderhandelaars die over de ICT-budgetten in de overheids- en not-for-profitsector beslissen duidelijk nog veel ruimte om kortingen te bedingen.'

Groeiverwachting voor 2005
De langverwachte groei in ICT-budgetten beperkt zich tot investeringen in hard- en software en het aantal nieuwe ICT-medewerkers. Hoewel er sinds begin dit jaar een eind is gekomen aan de krimp van de markt voor externe ICT-diensten, is er voor ICT-dienstverleners nog (steeds) geen zicht op aanzienlijke groei. Positief ICT-nieuws is dat driekwart van alle ondervraagde organisaties vaker naar boven dan naar beneden een bijstelling verwacht van het ICT-budget 2005.

Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij Ernst & Young, vat de belangrijkste conclusie over de voorzichtige ICT-groeicijfers samen: 'Het zijn met name de grote organisaties (500+ werknemers) waar de ICT-afdelingen groeien. Ook hier groeit het percentage externe ICT'ers eindelijk weer (5 procent). De onderzoeksresultaten ICT-budgetgroei voor 2005 zijn zeker bemoedigend.'

Over de Ernst & Young ICT Barometer
De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven (onderverdeeld naar productie & industrie, handel & distributie en dienstverlening & financiële instellingen), de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview NSS. Van de ondervraagden is bekend hoeveel vestigingen en medewerkers zijn of haar organisatie heeft, aan hoeveel medewerkers leiding wordt gegeven, het functietype en functietaken, betrokkenheid bij ICT en beslissingsbevoegdheid over ICT-aankopen. De groep ondervaagden wordt online geënquêteerd en beschikt daarvoor over een internetaansluiting. Gezien de samenstelling van de onderzochte groep mag het onderzoek niet als representatief voor de gemiddelde Nederlandse bevolking worden gezien. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date'-informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie
Toby Ellson, woordvoerder
T: 010 4065364 of 06 29084762.
E: toby.ellson@nl.ey.com

http://www.trends-in-ict.nl

29 sep 04 10:00