Gemeente Zwolle

Begin januari duidelijkheid over datum referendum

Op basis van de Tijdelijke Referendum Wet en de uitspraak van de Raad van State begin vorige week komt het college van B&W officieel tot de conclusie dat over het raadsbesluit tot het wijzigen van de verordening op de speelautomatenhallen een referendum kan worden gehouden.

Het besluit dat een referendum kan worden gehouden wordt gepubliceerd in De Peperbus op woensdag 6 oktober a.s. Voor het inleidend verzoek tot een referendum zijn 300 schriftelijk ingediende verzoeken nodig. Na een termijn van drie weken stelt de voorzitter van het centraal stembureau uiterlijk op de tweede dag na de termijn van drie weken de geldigheid van de verzoeken vast.

Binnen zes weken na publicatie van het onherroepelijke besluit van de voorzitter van het centraal stembureau kan een definitief verzoek worden gedaan. Het indienen van een ondersteuningsverklaring moet worden gedaan aan de balie van het Stadskantoor of in het informatiecentrum in het stadhuis. In Zwolle zijn daar 5000 geldige verklaringen voor nodig.

Binnen een week na de beslissing dat een referendum wordt gehouden, bepaalt het college van B&W de datum van de stemming. Volgens een voorlopige planning wordt uiterlijk maandag 13 januari 2005 een beslissing genomen over deze datum. Bij de stemming zijn slechts twee mogelijkheden: voor of tegen het raadsbesluit. Op basis van het huidige aantal kiesgerechtigden in Zwolle zijn 25508 kiesgerechtigden nodig voor een afwijzend referendum.


---