Provincie Limburg

Gedeputeerde Staten: Plan van aanpak volgende stap in verbeteren veiligheidsbeheer Chemelot

Plan van aanpak veiligheidsbeheer DSM Industrial Services vastgesteld

Gedeputeerde Staten (GS) hebben het plan van aanpak Versterken van het veiligheidsbeheer van de fabrieken op de locatie Chemelot Geleen vastgesteld. Hierin besteedt DSM bijzondere aandacht aan het cultuurelement. Het plan belicht onder andere een strikter toezicht op uitvoering van procedures en werkinstructies op de werkvloer. Met dit plan van aanpak geeft DSM invulling aan de constatering van TNO, VROM en de Provincie dat het bedrijf haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om veiligheids- en milieuaspecten, maar dat het altijd veiliger kan.

In dit plan van aanpak zijn onder andere verbeterpunten als het opstellen van een intern kader voor werkinstructies, inclusief het vaststellen van veiligheidskritische criteria opgenomen. Ook criteria om ongewone voorvallen en bijna ongevallen op structurele basis te kunnen onderzoeken maken deel uit van het plan van aanpak om het veiligheidsbeheer op een hoger niveau te brengen. De effecten van de Copernicus operatie (de reorganisatie van de DSM bedrijven op de Chemelot site) op het veiligheidsbeheer maken ook deel uit van dit plan. Gedeputeerde Herman Vrehen: DSM Industrial Services (DIS) benadrukt met dit plan haar streven naar een striktere manier van het bedrijfsinterne toezicht op de uitvoering van procedures en werkinstructies op de werkvloer. Met dit plan en de hierin genoemde verbetertrajecten tonen zij aan dat ze de verantwoordelijkheid nemen om het veiligheidsbeheer te verbeteren. Ook staatssecretaris Van Geel heeft ons inmiddels laten weten dat hij volledig kan instemmen met de manier waarop wij als Provincie onze rol als eerstelijnstoezichthouder oppakken en hebben georganiseerd. VROM geeft aan dat zij, als tweedelijnstoezichthouder, wél periodiek willen worden geïnformeerd over de stand van zaken.

Omdat de Provincie Limburg bevoegd gezag is voor wat betreft de externe veiligheid (de veiligheid buiten het Chemelot terrein) heeft zij dit plan beoordeeld. Aanvullend op dit plan hebben GS gesteld dat DIS verplicht is elk half jaar (met ingang van 1 januari 2005) de voortgang te rapporteren over de implementatie van de diverse actiepunten. Ook zullen GS erop toezien dat de door DIS voorgenomen acties ook binnen de gestelde termijnen worden uitgevoerd. DSM wil vóór 1 januari 2005 de aanvraag voor één sitevergunning voor het Chemelot terrein indienen bij de Provincie Limburg. Overleg hierover vindt op dit moment al plaats.

Historie
In oktober 2002 heeft de Staatssecretaris van Milieubeheer zijn zorg uitgesproken over het veiligheidsbeheer van de fabrieken, gelegen op de productielocatie van Chemelot te Geleen. Aanleiding hiertoe vormde het nazorgtraject Acona onderzoek DSM Geleen, naar aanleiding van het voorval bij de ACN-fabrieken. Op 1 april 2003 deed zich vervolgens een ongewoon voorval voor bij de Melaminefabriek 2 van DSM, waarbij drie doden waren te betreuren. Mede naar aanleiding hiervan heeft TNO, in de periode van oktober 2003 tot en met mei 2004, een audit uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar de kwaliteit en de feitelijke werking van het veiligheidsbeheer op de gehele productielocatie van Chemelot te Geleen. Uit de door TNO uitgevoerde audit is gebleken dat het veiligheidsbeheer op de site Chemelot te Geleen adequaat is, maar op een aantal punten nog veiliger kon.

29-9-2004 10:10