PvdA Europees parlement


Nederlandse sociaal-democraten blijven kritisch over Kroes

29 september 2004
PvdA-europarlementariƫr Ieke van den Burg zegt na de hoorzitting in het Europees Parlement: "Het is geen 'ja, het is geen 'nee'. Op sommige punten ben ik gematigd tevreden. Maar veel van de antwoorden van Neelie Kroes op onze vragen zijn teleurstellend en getuigen van een neo-liberale lijn. Voor ons reden om een grondige afweging te maken wanneer we de gehele Commissie beoordelen."

Van den Burg: "Wij hebben ook na deze hoorzitting nog steeds behoefte aan toelichting op het juridisch advies en op de manier waarop de Commissie intern zal omgaan met de toedeling van dossiers waarbij zij in haar vorige werkzaamheden betrokken is. Op die punten moet ook voorzitter Barroso duidelijkheid geven."

Kandidaat-commissaris Kroes getuigde in haar antwoorden voorstander van een grotere rol van het bedrijfsleven en het terugdringen van de rol van de overheid. De accenten van de sociaal-democraten lagen in de hoorzitting van Kroes op diensten van algemeen belang zoals onderwijs en water, maatschappelijk verantwoord ondernemen en verandering van staatssteunbeleid. Op deze punten bleek Kroes in haar antwoorden de sociaal-democraten niet tevreden kunnen stellen.

Ten aanzien van de aantijgingen van Paul van Buitenen en Erik Meijer had Kroes een duidelijk weerwoord. Ook de Nederlandse sociaal-democraten blijven herhalen dat zij met bewijzen moeten komen. "Aan verdachtmakingen hebben wij geen boodschap," aldus Van den Burg.
---

_____________ Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep in het Europees Parlement/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl