Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 40 / 2004)

logo bericht uit maastricht

Afbeelding
Doe-avond Caberg

Op 5 oktober is er om 19.30 uur in de Wiemerink op Caberg een sociale doe-avond over verbetering van de leefbaarheid in Caberg en Malpertuis. De bedoeling is om samen met bewoners oplossingen te zoeken voor problemen in de wijk.

dotline

Afbeelding
Buurtrondgangen

Wijkteam Kwartieren organiseert in november buurtrondgangen om knelpunten te bekijken en mogelijke oplossingen te bespreken. Voor het bepalen van de route van de rondgang hebben ze uw hulp nodig. Op onze Maaspostpagina vindt u een bon die u kunt invullen en opsturen.

dotline

Afbeelding
Sirenetest

Op iedere eerste maandag van de maand worden om 12.00 uur in het hele land de sirenes luid getest. Als er echt alarm is, dan geldt het volgende: 1. Ga direct naar binnen. 2. Sluit ramen en deuren. 3. Zet radio of TV aan (L1)

> Vergaderdata raad en raadscommissies
> Thema-avond voor sportverenigingen
> Autodate succesvol
> Onherroepelijk bestemmingsplan
> Voorbereidingsbesluiten
> Hogere waarde wet geluidhinder
> Stadionomgevingsverbod
> Drukte op 3 & 4 oktober
> Begroting 2005
> Bekendmakingen 29 september 2004

Doe-avond Caberg

Afbeelding Op 5 oktober is er een sociale doe-avond plaats over verbetering van de leefbaarheid in Caberg en Malpertuis. Samen met de buurtplatforms organiseren Woonpunt, Servatius, Trajekt en de gemeente een avond waarop alle bewoners welkom zijn om te praten over problemen in de wijk.

De bedoeling is om samen naar oplossingen te zoeken. U bent dinsdag 5 oktober om 19.30 uur welkom in de Wiemerink in Caberg.

Buurtrondgangen

Afbeelding Om knelpunten te bekijken en mogelijke oplossingen te bespreken organiseert Wijkteam Kwartieren in samenwerking met de buurtbewoners de volgende buurtrondgangen:

Jekerkwartier 2 november om 13.00 uur
Kommelkwartier 9 november om 13.00 uur
Statenkwartier 18 november om 13.00 uur
Boschstraatkwartier 30 november om 13.00 uur

Voor het bepalen van de route van de rondgang hebben wij de hulp van bewoners nodig. U kent als geen ander de problemen, maar ook de sterke kanten in uw straat/omgeving. Goede dingen moeten blijven. Problemen moeten worden opgelost. Vermeld op de bon zaken die u storen of die u juist goed vindt. Stuur de bon vóór 15 oktober naar Gemeente Maastricht, Dienst Stadsbeheer en Facilitaire Zaken, Afdeling Buurtgericht Werken, t.a.v. Els Budé, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Vragen of opmerkingen? Mail naar: els.bude@maastricht.nl. Wilt u zich actief inzetten voor uw buurt? Word dan lid van uw buurtraad.

Formulier Rondgangen

Naam* ____________________
Adres* ____________________
Postcode Woonplaats* ____________________
E-mailadres* ____________________
Zaken die in mijn buurt goed zijn of die mij storen zijn:* ____________________
____________________
____________________
____________________
____________________
Overig Ik meld mij aan als nieuw lid van de buurtraad in mijn buurt
Ik wil meer informatie over het Wijkteam.
Submit


* = verplicht veld

Sirenetest

Afbeelding Op iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden in het hele land de sirenes luid getest. Als er echt alarm is, dan geldt het volgende: 1. Ga direct naar binnen. 2. Sluit ramen en deuren. 3. Zet radio of TV aan (L1)

Bel bij een sirenealarm niet naar het alarmnummer 112 of de hulpdiensten, omdat dan de centrales overbelast kunnen raken.

Woont u in Maastricht en hebt u interesse in deze gratis cursus? Vul dan de aanmeldingsbon in De Maaspost in en stuur deze vóór 7 oktober 2004 naar TIS. Of maak gebruik van het online aanmeldingsformulier hieronder.
U krijgt dan een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Voor meer informatie over de cursus kunt u bellen met Jack Soemers van TIS, telefoonnummer (043) 350 36 00.

Vergaderdata raad en raadscommissies

In oktober staan de volgende vergaderingen gepland:

4/10: 17.30 reservevergadering commissie Breed Welzijn 11/10: 17.30 uur commissie Breed Welzijn; 20.00 uur commissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit
12/10: 20.00 uur commissie Stadsontwikkeling
13/10: 17.30 uur commissie Middelen; 20.00 uur commissie Algemene Zaken (locatie politiebureau)
19/10: 14.30 uur raadsvergadering (Begroting 2005). Reservevergadering op 20 oktober.

De vergaderingen vinden plaats in het Stadhuis (tenzij anders vermeld) en zijn openbaar. De agenda's zijn in te zien bij het GemeenteLoket en via het Raadsinformatiesysteem op www.maastricht.nl (Stadsbestuur). Enkele dagen voor een vergadering vindt u daar ook de bijbehorende stukken.

Thema-avond voor sportverenigingen

Vrijwilligers die alcohol schenken aan de bar moeten de `instructie verantwoord alcoholgebruik' (IVA) hebben gevolgd. Net als de afgelopen drie jaar organiseert SportService Maastricht deze IVA specifiek voor barvrijwilligers van de sportverenigingen.

De cursus vindt plaats op 11 oktober van 19.30 tot 21.30 uur in het Golden Tulip Apple Park in Maastricht en wordt door de gemeente gratis aangeboden. Deelnemers ontvangen een officieel deelnamebewijs. Het programma wordt inhoudelijk verzorgd door het Huis voor de Sport Limburg. Behalve voor de barvrijwilligers is de thema-avond ook interessant voor bestuursleden die `de kantine' als bestuurstaak hebben. Alle verenigingen hebben inmiddels een uitnodiging voor deze cursus ontvangen. Géén uitnodiging ontvangen en toch interesse om deel te nemen? Neem dan uiterlijk 1 oktober 2004 contact op met SportService Maastricht, (043) 350 31 42 of (043) 350 31 36.

Autodate succesvol

Autodate, een systeem van gedeeld autogebruik, is een succes. De gemeente Maastricht heeft daarom besloten om het aantal Autodate-plaatsen te verdubbelen. Wethouder Aarts opende op 21 september een nieuwe Autodate-standplaats aan de Statensingel.

In Maastricht zijn nu vier Autodate-parkeerplaatsen: aan de Parallelweg bij het NS-station, op de hoek Calvariestraat-Sint Servaasbolwerk, aan de Statensingel en de Bloemenweg. De parkeerplaatsen zijn herkenbaar aan het blauwe bord P met daaronder het bordje Autodate. Kijk voor meer informatie op www.greenwheels.nl.

Onherroepelijk bestemmingsplan Bedrijventerrein Eijsden-Maastricht

Het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten van 22 juni 2004 (kenmerk 2004/35548) is door het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 14 september 2004 (kenmerk 200406393/2/R3) onherroepelijk geworden. Dit maken burgemeester en wethouders van Maastricht bekend volgens artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het goedkeuringsbesluit betreft het vaststellingbesluit van de gemeenteraad van Maastricht van 18 november 2003 (kenmerk 2003-32382) met betrekking tot het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Eijsden-Maastricht'.

Het bestemmingsplan en het besluit van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State liggen voor iedereen ter inzage bij het GemeenteLoket.

Voorbereidingsbesluiten

De gemeenteraad heeft in zijn openbare vergadering van 21 september 2004 besloten dat een bestemmingsplan wordt voorbereid voor:


1. het gebied Beatrixhaven-Oost;

2. het gebied Limmel;

3. het terrein Mockstraat en omgeving;

4. het plangebied Centrum-Binnenstad.

Dit maakt de burgemeester bekend volgens artikel 22 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De besluiten treden met ingang van 30 september 2004 in werking en liggen voor iedereen ter inzage bij het GemeenteLoket.

Als uw belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, kunt u binnen zes weken na de dag van deze bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet minstens bevatten: uw naam en adres, datum, omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, de gronden van het bezwaar en een ondertekening. Richt het bezwaarschrift aan: De Raad van de Gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Hogere waarde wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij bij Gedeputeerde Staten van Limburg een verzoek willen indienen voor het verkrijgen van een hogere waarde, als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder voor één woongebouw aan de Tongerseweg (bij perceel Tongersweg 320). Het ontwerp-verzoek met bijbehorende stukken ligt met vanaf 30 september 2004 twee weken ter inzage bij het GemeenteLoket. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk opmerkingen maken over het ontwerp-verzoek. Stuur uw reactie naar Burgemeester en Wethouders, t.a.v. de dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Op dinsdag 12 oktober 2004 wordt om 16.30 uur in kamer 2.04 ZO (2e verdieping) van Stadskantoor I, Randwycksingel 22, een openbare zitting gehouden, waarbij u mondeling opmerkingen kunt indienen over het ontwerp-verzoek.

Aanwijzen gebied voor het Stadionomgevingsverbod

In de Algemene Plaatselijke Verordening staat in artikel 2.2.5 dat de burgemeester in het belang van de openbare orde een persoon een schriftelijk verbod kan opleggen om zich voor een bepaalde duur in een door het College aangewezen gebied zich op te houden rond het stadion van MVV, het zogenaamde stadionomgevingsverbod. Het college heeft nu het betreffende gebied aangewezen.

Het Stadionomgevingsverbod geldt voor het gebied binnen de gemeente Maastricht dat wordt begrensd door de volgende wegen: Marathonweg vanaf het tunneltje van de A2 President Rooseveltlaan, Stadionweg, Olympiaweg vanaf de Heukelstraat tot aan de Terblijterweg, Markies van Ledestraat, Terblijterweg, Dr. Schaepmansstraat tot aan de A2 President Rooseveltlaan en in noordelijke richting tot aan Marathonweg. De aanwijzing omvat ook aangrenzende trappen, portieken e.d en in het gebied gelegen voor het publiek openstaande gebouwen met bijbehorende erven en het openbare water.

Dit gebied is vastgesteld in de collegevergadering van 21 september 2004 en treedt in werking op de dag na bekendmaking. De stukken liggen ter inzage bij het GemeenteLoket onder gemeenteblad C nr 57.

Bereikbaarheid en parkeren 3 & 4 oktober

Zondag 3 oktober (koopzondag en Dag van de Duitse Eenheid) en maandag 4 oktober kunnen het weer drukke dagen worden in Maastricht. De drukte kan problemen opleveren met parkeren. Daarom is het van Gend en Loosterrein aan de Cabergerweg 24 uur geopend. U kunt hier parkeren voor 0,80 euro per uur of 4 euro per dag. Ook het parkeerterrein aan de Maagdendries/Lindenkruis is geopend. Hier gelden dezelfde tarieven. Beide parkeerterreinen liggen op loopafstand van het centrum. (Op zondagen, dus ook koopzondagen, kunt u er gratis parkeren.) Uiteraard kunt u ook gebruikmaken van de parkeergarages. Deze zijn op de normale tijdstippen geopend. De Onze Lieve Vrouweparking is niet beschikbaar om te parkeren.

Begroting 2005: Consequent kiezen

Sociaal beleid en veiligheid versterkt, geen stijging OZB

Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht heeft de begroting 2005 aan de gemeenteraad gepresenteerd. In die begroting houdt zij consequent vast aan uitvoering van de prioriteiten uit de Voorjaarsnota van 2004: creëren en behouden van werk, verbeteren van de sociale participatie en de veiligheid. Dit ondanks de bezuinigingsoperatie van 16,3 miljoen én de aangekondigde extra rijksbezuinigingen van 2,7 miljoen in 2006 oplopend naar 3,3 miljoen structureel vanaf 2008. En ook dit jaar voert het college wederom geen verhoging van de OZB-tarieven boven de inflatie door, waarmee Maastricht tot ver onder het gemiddelde op de lokale lastenladder van de grote Nederlandse gemeenten is gezakt.

Om de rijksbezuinigingen in 2005 op te vangen en tegelijkertijd een sluitende begroting te kunnen presenteren zet het college volgend jaar het positieve resultaat uit de jaarrekening 2003 in. Daarnaast wordt een nieuwe bezuinigingsronde aangekondigd voor 2006 en verder. Het college stelt 21 onderzoeksthema's voor waarvan zij gaat onderzoeken of ze bezuinigingen kunnen opleveren door taken te verminderen of af te stoten en efficiënter te werken. Deze onderzoeken moeten leiden tot nieuwe bezuinigingsvoorstellen en een meerjarige sluitende begroting vanaf 2006.

Een exemplaar van de begroting 2005 kunt u afhalen bij het GemeenteLoket en bij Centre Céramique. Bel voor exemplaar van de begroting 2005 het GemeenteLoket, nummer (043) 350 40 00.

Bekendmakingen 29 september 2004

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 29 september 2004