Ingezonden persbericht

Persbericht van Soweto-comité

Stichting Comité Soweto bestaat 25 jaar

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat in Aalten de zendingsorganisatie "Stichting Comité Soweto" werd opgericht. De directe aanleiding voor deze oprichting was een lezing welke Ds. J.M. Lensink in dat jaar hield in Gebouw "Elim" in Aalten. Aan de hand van vele dia's liet hij het moeilijke leven van de zwarte bevolking in de hostellen en krottenwijken in en rond Soweto in Zuid-Afrika zien. Het was nog in de tijd van de apartheid met als gevolg dat Ds. Joop Lensink en zijn vrouw (Wil Goede) zich het lot van, vooral straatkinderen, sterk gingen aantrekken.

Deze lezing had een zodanige impact dat zich nog tijdens die vergadering spontaan een "Comité Soweto" vormde wat in de loop van datzelfde jaar 1979 een officiële status kreeg door de oprichting van de eerder genoemde Stichting.
Vanaf het allereerste begin is deze Stichting een interkerkelijke Stichting geweest en gelukkig gebleven. De grondslag van de Stichting is gebaseerd op de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Elke bestuursvergadering wordt met gebed en Bijbellezing geopend en met dankgebed besloten. Bij alle werk in Zuid-Afrika gaat geloofsverkondiging en naastenliefde hand in hand. Daarbij gaat men uit van het principe wat ook de Here Jezus toepaste: Hij verkondigde de Schriften, maar zorgde er ook voor dat de scharen te eten kregen.

In de loop der jaren zijn mede door de ondersteuning van de Stichting vele projecten van de grond gekomen, zoals christelijke basisscholen voor kinderen en volwassenen, praktijkscholen voor computeronderwijs en ambachtscholen, maar ook een Bijbelschool. In 1998 werd een al 8 jaar leegstaand groot kerkgebouw aangekocht, dankzij een grote gift welke via de Stichting Comité Soweto binnenkwam. Deze St. Andreaskerk wordt 7 dagen per week én overdag én 's avonds gebruikt: overdag dient de kerk als schoolgebouw, 's-avonds zijn er de lessen van de Bijbelschool, worden er catechisaties gegeven, enz. Op zaterdag en zondag worden er een 10-tal kerkdiensten gehouden door kerken van verschillende denominaties. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat de vele zwarte bewoners van dit gebied nog steeds de taal van hun thuisland spreken. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met "de Bijlmer" bij Amsterdam.

In 2002 werd een naast de kerk gelegen fabrieksgebouw aangekocht, wat na verbouwing, nu ook elke dag in gebruik is als crèche, kleuterschool en een naaischool. In de crèche verblijven hoofdzakelijk kinderen van ongehuwde moeders die zelf naar de naaischool of naar één der andere scholen gaan.

De donateurs van de Stichting komen uit heel Nederland: deels van diaconieën, stichtingen en particulieren. De laatste groep zijn voor een groot deel personen welke bij een reis naar Zuid-Afrika het werk in Soweto met eigen ogen hebben gezien. Omdat de Stichting uitsluitend met vrijwilligers werkt, zijn haar kosten erg laag: van elke Euro 100,= ontvangen giften komt Euro 98,50 het werk in Soweto ten goede.

Vanaf de oprichting was de heer Laut van der Graaff voorzitter van de Stichting. Na 25 jaar heeft hij onlangs deze functie overgedragen aan de heer Hendrik Stegemann, al is hij nog wel bestuurslid gebleven. Verder zitten in het bestuur de Aaltenaren: Mevr. J.J.R. Rots-de Wilde, Mevr. A. Westerink-Luiten en verder de heren: H.R. Blanken, G. Neerhof en J. Lensink. De laatste is vanaf de oprichting secretaris/penningmeester.

Wilt u het werk van de Stichting steunen? Dat kan door een gift over te schrijven op één van de volgende rekeningen: 3002.91.329 of 219 33 66, beide t.n.v. Stichting Comité Soweto te Aalten. Wilt u graag eerst nadere informatie? Daarvoor kunt u terecht bij de heer J. Lensink, Herenstraat 31, 7121 DA Aalten. Tel. 0543-472078. Hij zendt u graag folders en "Vriendenbrieven" toe.

Aanvullende informatie: Ds. Joop Lensink werd als domineeszoon geboren in Culemborg, maar heeft vele familieleden hier in Aalten, die voor een groot deel lid zijn van de Chr. Geref. Kerk. Zijn vrouw heeft ook Aaltense wortels: zij is een dochter van wijlen Ds. Goede, die vroeger in de pastorie naast de Westerkerk woonde.