Ingezonden persbericht


GÉON nu elke woensdagmiddag open voor het publiek.

Openingstijden: 13.00 tot 17.00 uur (vanaf 29 september 2004)

Een van de laatste overblijfselen uit ons roemrijke mijnbouwverleden staat in Heerlen. Het is de voormalige mijnschacht van de Oranje Nassau mijn 1 op het CBS-terrein. Dit is de plaats waar duizenden mijnwerkers zijn afgedaald naar donkere diepten om onder moeilijke omstandigheden het zwarte goud, de steenkool, te delven. Het GÉON is geen gewoon museum. Het is een blikverruimer. Het neemt je mee naar de top van de Limburgse heuvels, toont de regio en wat de mens ervan heeft gemaakt. Je kunt dit elke woensdagmiddag beleven in het ON-schachtgebouw op het CBS-terrein in Heerlen, de thuisbasis van het GÉON.

Hoor, zie en beleef:

. Films over mijnen

. Speurtocht door het mijnverleden en langs de Limburgse geologie
. Foto's en spullen uit de mijn

. Fossielen determineren
De ophaalmachine bedienen.

Programma's voor groepen
GÉON biedt verschillende programma's aan voor scholen en groepen:
- 'Mijnbouw boven- en ondergronds bekeken': dit is een gezamenlijk programma met de steenkolenmijn Valkenburg. Geschikt voor kinderen van de bovenbouw basisschool en onderbouw middelbare school
- 'de bodem bepaalt': programma over de mens in zijn omgeving toegespitst op Heerlen. Wordt aangeboden in twee varianten, voor groepen volwassen en groepen kinderen (bovenbouw basisschool en onderbouw middelbare school)
- 'Herinrichting oude industriegebieden': Leerlingen uit de tweede klassen van alle schooltype in het middelbaar onderwijs krijgen een uitstekend beeld van hoe een oud industriegebied onder invloed van de huidige inzichten en omgevingsfactoren opnieuw wordt ingericht.
- 'Van School naar Kool'. Samenwerkingproject met de Gilden (Heerlen en Landgraaf) met als doel kinderen van basisscholen in groep 7 en 8 kennis te laten nemen van de geschiedenis en de ontwikkeling van de steenkoolmijnbouw in Limburg.
- Maatwerkprogramma's voor scholen en groepen rondom geologie en mijnbouw.

Locatie:
Mijnschacht monument, CBS-terrein te Heerlen, ingang CBS-weg.

Informatie:
Email: info@geonheerlen
www.geonheerlen.nl
tel. 045 5605976


---- --