Ministerie van Buitenlandse Zaken

rechten rond seksualiteit en kinderen krijgen

MINBZ: virtueel discussieren over rechten rond seksualiteit en kinderen krijgen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

29 september 2004

MINBZ: Virtueel discussiëren over rechten rond seksualiteit en kinderen krijgen

De virtuele werkplaats www.righttodecide.org is vandaag in Brussel online gegaan. Via de website kunnen o.a. beleidsmakers en NGOs goede voorbeelden, visies en nieuws uitwisselen over rechten rond seksualiteit en kinderen krijgen (reproductieve gezondheid en rechten). De site is een initiatief van minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking.

In oktober is het tien jaar geleden dat tijdens de VN-bevolkingsconferentie in Caïro afspraken werden gemaakt over seksuele voorlichting, gezinsplanning, aidsbestrijding en zorg rond zwangerschap en geboorte. We zijn nu halverwege het twintig-jarige Caïro-actieprogramma, en rechten rond seksualiteit en kinderen krijgen zijn nog lang niet overal vanzelfsprekend. Nederland heeft, ook tijdens het EU-voorzitterschap, het onderwerp hoog op de agenda staan. Als mensen vooral vrouwen zelf kunnen kiezen, dan kiezen zij voor een kindertal dat past bij hun sociaal-economische situatie. Dan krijgen gezinnen de mogelijkheid om verder te komen en kan de armoedespiraal doorbroken worden, aldus Van Ardenne. De Europese Unie moet haar voortrekkersrol blijven vervullen en met één stem spreken. En vervolgens de daad bij het woord voegen en zoals afgesproken- het Caïro-actieprogramma implementeren.

De website www.righttodecide.org werd gelanceerd tijdens de conferentie Reproductive Health and Rights. Towards a responsible Europe.

Noot voor de redactie (