UPC NEDERLAND

GOUDEN BEELDEN - Vakjury maakt nominaties 2004 bekend

Bussum, 9 september 2004 - Willem van Beusekom, algemeen juryvoorzitter van de Gouden Beelden, heeft vandaag de genomineerden bekendgemaakt voor de Gouden Beelden 2004. Het gaat om vakprijzen in elf programmacategorieën en drie persoonlijke categorieën. Het vijftiende Gouden Beeld is de Carrière Award, die dit jaar naar Bob Rooyens gaat.

De winnaars van de Gouden Beelden worden bekendgemaakt tijdens het negende Gala van het Gouden Beeld, op donderdag 30 september in de geheel vernieuwde Studio 21 in Hilversum. De AVRO zendt het programma uit op zondag 5 oktober om 20.25 uur op Nederland 2.

Nominaties per categorie

Amusement: Expeditie Robinson (NET 5) Raymann is laat (NPS) De Bauers (RTL 4)

Comedy: Het zonnetje in huis (RTL 4) De Band (VARA) Bitches (BNN)

Documentaire: Neem gewoon mijn speelgoed mee (HUMAN) Anna's children (IKON) Poetins mama (NPS)

Drama: Cloaca (AVRO) Blue Bird (NCRV) Rozengeur & Wodka lime (RTL 4)

Informatie: Andere Tijden, Amateurbeelden Tweede Wereldoorlog (NPS/VPRO) Keuringsdienst van Waarde, Italiaanse aflevering (RVU) Wat doen we met ouders? (VPRO)

Jeugd: Meisjes met kapsones (IKON) Sientje (VPRO)- Geheimen van het schoolplein (VPRO)

Kunst & cultuur: De meester en zijn leerling (NPS) Opera Rigoletto (Omrop Fryslân) Donkere kamer van Eli Weinberg (VPRO)

Muziek: Pop Secret (BNN) Vrienden van Amstel live (RTL 4) Una voce particolare (TROS)

Nieuws & evenementen: 2 Vandaag, Tot de dood ons scheidt (EO) Editie NL (RTL 4) RTL Z (RTL 5)

Sport: Wimbledon (RTL 5) Sportzomer Tour de France (NOS) Sportzomer Olympische Spelen (NOS)

UPC Digital Award: Idols (RTL 4) 3 voor 12 (VPRO) TMF (TMF)

Acteur: Pierre Bokma (Cloaca, AVRO) Johnny de Mol (Drijfzand, HUMAN) Waldemar Torenstra (De Band, VARA)

Actrice: Eva Duyvestein (Meiden van de Wit, NET5) Eva van Wijdeven (Dunya en Desie, NPS) Kitty Courbois (Deining, RVU)

Tv-persoonlijkheid van het Jaar: Daphne Bunskoek (KRO) Jeroen Pauw (NPS/VARA/BNN) Prem Radhakishun (NPS)

Vakjury De jurering voor de Gouden Beelden vindt plaats conform het juryreglement van NATAS - The National Academy of Television Arts and Sciences. Er zijn elf vakjury's met in totaal ongeveer 130 juryleden voor de categorieën Amusement, Comedy, Documentaire, Drama, Informatie, Jeugd, Kunst & Cultuur, Muziek, Nieuws & Evenementen, Sport en Interactief: de UPC Digital Award. De nominaties voor de Gouden Beelden voor de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice worden vastgesteld door de gezamenlijke jury's van de categorieën Drama en Comedy. De nominaties voor de TV-Persoonlijkheid van het Jaar worden bepaald door de deeljuryvoorzitters in overleg met hun jury's, onder voorzitterschap van algemeen juryvoorzitter Willem van Beusekom. Voor de Carrière Award vinden geen nominaties plaats. De winnaar van deze Nederlandse Lifetime Achievement Award wordt bepaald door de deeljuryvoorzitters, onder voorzitterschap van algemeen juryvoorzitter Willem van Beusekom.

Stichting Nederlandse Academy Awards De Stichting Nederlandse Academy Awards organiseert sinds 1995 de uitreiking van de Gouden Beelden. Daarvoor werkt de stichting samen met de International Council van NATAS, de organisatie die in Amerika verantwoordelijk is voor de toekenning van de Emmy Awards. Een vakjury van 130 programmamakers maakt jaarlijks een keuze uit de beste Nederlandse televisieprogramma's en -personen uit het voorgaande televisieseizoen. Er zijn Gouden Beelden in de categorieën Amusement, Comedy, Documentaire, Drama, Informatie, Jeugd, Kunst & Cultuur, Muziek, Nieuws & Evenementen, Sport en Interactief: de UPC Digital Award. Daarnaast zijn er Gouden Beelden in de volgende persoonlijke categorieën: Beste Acteur, Beste Actrice, TV-Persoonlijkheid van het Jaar en de Carrière Award. De Gouden Beelden voor Beste Cameraman, Beste Geluidsman, Beste Montage, de Oeuvre Award Camera en de Oeuvre Award Montage zijn eerder dit jaar uitgereikt, tijdens de AV Manifestatie in Hilversum.

= = =