Provincie Limburg

Ruim 150.000,- voor aanpak grensoverschrijdende criminaliteit

Gedeputeerde Staten ondersteunen twee projecten op het gebied van grensover-schrijdende politie- en justitiesamenwerking met een bedrag van ruim 150.000,-. De aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit is één van de voornaamste speerpunten binnen het thema Veilig leven in Limburg.

Het eerste project is de ontwikkeling van een kennismanagementsysteem voor het Bureau voor Euregionale justitie Samenwerking (BES). Dit Bureau richt zich op de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en op het ondersteunen en versterken van justitiële samenwerking. Eén van de belangrijkste taken van het BES is het vastleggen van relevante feitelijke en juridische informatie in de Euregios Maas Rijn en Rijn Maas Noord. Om dit werk beter te kunnen verrichten, zetten de deelnemende parketten in samenwerking met de Open Universiteit een kennismanagementsysteem op. Ten behoeve van het project is een Europese subsidieaanvraag gedaan in het kader van het Interreg III programma. De totale projectkosten bedragen ruim één miljoen euro waarvan de Provincie Limburg 76.000,- als cofinanciering bijdraagt.

Het tweede project heeft betrekking op de configuratie van vijf zogenaamde IRCs in de Euregio Maas Rijn. IRC staat voor Internationale Rechtshulp Centrum. Deze centra wisselen grensoverschrijdende (politie)informatie wordt uit aan de politiediensten in de Euregio. Jaarlijks gaat het daarbij om ruim 100.000 informatieaanvragen. Om nog efficiënter op vragen te kunnen inspringen worden de vijf IRCs samengevoegd tot één gemeenschappelijk centrum voor politiesamenwerking. De vestigingsplaats voor het centrum is Heerlen. Ook ten behoeve van dit project is thans een aanvraag voor Europese subsidie ingediend. De totale projectkosten bedragen ruim één miljoen euro, waarvan de Provincie Limburg 75.000,- als cofinanciering voor haar rekening neemt.

30-9-2004 13:49