Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - Gemeente Amsterdam schort contacten met Hells Angels op

30/09/2004 - De gemeente Amsterdam schort alle contacten met de Hells Angels per direct op. De lopende onderhandelingen over het clubhuis van de Hells Angels aan de Wenckenbachweg worden voorlopig stopgezet. Dit besluit van het College van B&W maakte burgemeester Cohen vandaag bekend in de vergadering met de raadscommissie Algemene Zaken.

Aanleiding voor dit besluit zijn de verontrustende berichten in de media van de afgelopen weken waarin een link wordt gelegd met liquidaties en het feit dat er een justitieel onderzoek tegen de Hells Angels loopt. Dit laatste heeft de hoofdofficier van Justitie aan burgemeester Cohen laten weten.

Het College neemt dit alles zeer serieus. Wat er uiteindelijk waar is van de berichten en wat het resultaat van het onderzoek zal zijn, is onbekend. Maar dit alles is voor het College nu wel reden om alle contacten met de Hells Angels op te schorten.

De Hells Angels hebben een clubhuis in Amsterdam aan de Wenckenbachweg. Vanwege een herinrichting van dit gebied moeten de Hells Angels hun huidige clubhuis verlaten. Door een gerechtelijke uitspraak uit 1997 is de gemeente genoodzaakt met hen te onderhandelen over een alternatief.

Er is in het verleden een onwenselijke gedoogsituatie gegroeid. De Amsterdamse driehoek heeft enige tijd geleden al een koers ingezet om ook de Hells Angels terug in de normstelling te brengen. Dat betekent dat zij, net als iedere andere burger, zich moeten houden aan wet- en regelgeving. Het nieuwe rijksbeleid om vrijplaatsen integraal aan te pakken sluit daarbij aan. Het rijk, de gemeente, justitie, politie en de belastingdienst werken daarbij samen. Amsterdam heeft in dit kader contact met het rijk over ondermeer de Hells Angels.

Amsterdam, 30 september 2004
Pb-161 Mirjam Otten, 552 2045