Gemeente Eindhoven

Persbericht: 30 september 2004, no. 241

Gemeente Eindhoven ontwikkelt nieuw diversiteitsbeleid

De gemeente Eindhoven gaat haar beleid op gebied van diversiteit herijken. Onder diversiteit verstaan wij de verschillen tussen mensen. Centraal in dit nieuwe beleid staan de diversiteit van individuen en groepen in onze maatschappij, het samen-leven en de individuele ontplooiingsmogelijkheden.

Daarbij spelen een groot aantal individuele zaken een grote rol: opleiding, milieu, seksuele voorkeur, religie, maatschappelijke context, fysieke gesteldheid, intellectuele bagage, e.a. Naast verschillen die ontstaan (zijn) door afkomst uit verschillende culturen en subculturen zijn ook deze individuele verschillen van grote betekenis.

Aanleiding voor het nieuwe beleid is de keuze in het collegeprogramma Samen Stad. De ontwikkeling van nieuw beleid is een proces dat niet meteen in volle omvang gerealiseerd kan worden en waarvan de gemeente nu de eerste fase in gaat. In deze eerste fase is gekozen voor het samenleven van verschillende culturen en nationaliteiten in Eindhoven.

Zowel college als gemeenteraad hechten groot belang aan het ontwikkelen van een diversiteitsbeleid. Het college heeft dit onderwerp opgenomen in het collegeprogramma Samen Stad waarin ze haar beleidsvoornemens tot 2006 formuleert. De gemeenteraad heeft ter voorbereiding van het nieuw beleid een raadswerkgroep ingesteld, die de discussie over het onderwerp in de raad gaat voorbereiden.

Leden van verschillende (etnische) groeperingen worden binnenkort uitgenodigd om deel te nemen aan zogenaamde samen-stad-gesprekken die de basis zullen vomen voor het nieuwe diversiteitsbeleid. In oktober zullen 6 van dergelijke gesprekken plaats vinden.

Het eerste gesprek heeft de vorm van een rondetafelgesprek tussen wethouder Kuppens (welzijn en milieu) en leden van de zestien grootste nationaliteitsgroepen in Eindhoven waarbij de leden van de raadswerkgroep diversiteit ook uitgenodigd zijn.

De overige gesprekken worden gevoerd met verschillende leeftijdsgroepen (waarvoor zowel mannen als vrouwen uitgenodigd worden), met vrouwen van verschillende leeftijden en met mannen van verschillende leeftijden. De gemeente wil themas achterhalen die kunnen worden aangepakt.

Het steunpunt voor multiculturele ontwikkeling Palet, ondersteunt het proces met financiële mogelijkheden van de Provincie Noord-Brabant.

© 2004 Gemeente Eindhoven