AutoRai

4-10-2004

Suzuki behaalt eerste vier plaatsen bij WK Rally van Sardinië!

Suzuki heeft beslag gelegd op de eerste vier plaatsen van de voor het WK meetellende Rally dItalia! P-G Andersson behaalde zijn derde JWRC overwinning dit jaar, vóór collega Suzuki-rijders Guy Wilks en Mirco Baldacci.

Guy Wilks behoudt de leiding in het kampioenschap, terwijl P-G Andersson is opgeklommen naar de tweede plaats in de tussentijdse rangschikking. Anton van de Logt, PR-manager van Suzuki importeur BV NIMAG: De Ignis heeft een ongekende betrouwbaarheid en pure topprestaties aan de dag gelegd gedurende de drie dagen van deze uitputtingsslag.

Een indrukwekkend Suzuki-podium op Sardinië! De laatste dag van de Rally dItalia-Sardinia werd net als de twee dagen ervoor gekenmerkt door snelle gravelpaden die de deelnemers over een spectaculair landschap van het Italiaanse eiland voerden, met scherpe rotsstenen langs de kant van de weg. Mede dankzij de hoog oplopende temperatuur en de onverharde wegen waren de 19 klassementsproeven afmattend maar ook opwindend voor de deelnemers.

De Suzuki-teams in actie
Suzuki Ignis-rijder P-G Andersson, met navigator Jonas Andersson, startte de laatste dag met een voorsprong van 40 seconden en concentreerde zich er op de leiding te behouden en geen enkel risico te nemen. Niet alleen behaalde hij voor de derde maal dit jaar de overwinning in het Junior WK Rally, ook bezette hij aan de finish een fantastische 9e plaats in de Algemene Eindrangschikking.

Aan de finish verklaarde de gelukkige winnaar: Het was goed dat ik gisteravond nog een kleine aanval heb uitgevoerd, zodat ik vandaag meer consoliderend kon rijden over de laatste tricky klassementsproeven. Het was fantastisch om mijn derde rally dit jaar te winnen, maar ik moet mij nu volledig richten op de Catalunya rally. Want dat zal pas mijn vierde of vijfde asfaltrally zijn. En ondanks dat ik niet zoveel ervaring heb op asfalt, zal ik daar naar toe gaan met als doel het kampioenschap te behalen.

Guy Wilks / Phil Pugh uit Engeland eindigden met hun Ignis op de tweede plaats. De leider in het kampioenschap, Guy Wilks, had tijdens de eerste drie ochtendproeven veel last van het stof van zijn voorliggers. Maar zijn Ignis kende geen enkel technisch probleem en dankzij zijn tweede plaats op Sardinië wist hij de leiding in het Junior WK te behouden. Wilks is tevens in het Brits Rally Kampioenschap niet meer te achterhalen door zijn naaste belagers.

Dit was een prima resultaat voor Suzuki, maar mijn titel hoop ik in Spanje binnen te halen. Hier op Sardinië was het vooral warm en stoffig. Gelukkig was mijn auto perfect.

Mirco Baldacci was aan de finish de derde Suzuki-rijder op het podium. De Italiaan startte de laatste dag van zijn thuisrally als tweede, maar een lekke band op de 18e klassementsproef wierp hem aan plaatst achteruit. Dat was behoorlijk balen, want ik kreeg die lekke rechtervoorband al na 1 kilometer in de proef. Ik moest daarom stoppen en de band verwisselen. Los van die band hebben we geen enkel technisch probleem gehad. Die Ignis is superbetrouwbaar en wijzelf hadden ook de nodige snelheid; we waren op twee proeven de allersnelste.

Kosti Katajamaki uit Finland maakte met zijn vierde plek het Suzuki kwartet vol. Kosti kende totaal geen problemen. Dat was op de eerste dag anders, toen ze een lekke band kregen en de wielophanging op een rots beschadigden. Verder weinig commentaar van Kosti zoals het een goede Vliegende Fin betaamt. It was good fun!

Monster Sport Europe teammanager Risto Laine was wederom een gelukkig mens aan de finish. Weer een fantastisch resultaat voor Suzuki, waarbij wij het gehele podium bezetten. Al onze rijders hebben zich van hun beste kant laten zien en de Ignis is gewoon een enorm betrouwbare en snelle rallyauto. In Engeland kampioen geworden en één van onze autos hier in de toptien van de algemene rangschikking, dat zijn extra bonussen. Wij hebben hier geloof ik niks te klagen.

Suzuki-rijder Urmo Aava uit Estland liet ook nog van zich spreken door op de eerste dag brutaalweg de koppositie te pakken, en dat in een Ignis met 2003 specs. Helaas voor deze jonge Suzuki-krijger legde hij op de tweede dag zijn Ignis op het dak.

Het JWRC
De laatste dag in de Rally dItalia-Sardinia was het alleen maar Suzuki! P-G Andersson leidde van start tot finish, terwijl Guy Wilks zijn teamgenoot Mirco Baldacci passeerde. Kosti Katajamaki eindigde als vierde in zijn Ignis. De enige tegenstand voor Suzuki kwam van de Renaults van Larry Cols en Nicolas Bernardi, die als vijfde en zesde eindigden.