Gemeente Houten



---

Commissie bespreekt voorstel hondenbeleid

---

Houten is toe aan samenhangend hondenbeleid. Dat concluderen burgemeester en wethouders na de in april gehouden discussieavonden over dit onderwerp met raad, bewoners en deskundigen. Ook de ideeën van inwoners die niet bij de discussieavonden aanwezig waren én de uitkomsten van een enquête onder bewoners hebben bijgedragen aan het plan dat het college in november aan de raad voorlegt. In de commissievergadering Ruimtelijk Beheer van dinsdag 12 oktober wordt het voorstel besproken en kunt u uw reactie erop geven. Het volledige voorstel downloadt u rechts op deze pagina.

---

Het college wil acht hondenspeelweiden in Houten aanwijzen waar honden los mogen lopen. Nu geldt overal binnen de bebouwde kom een aanlijnplicht. Buiten de bebouwde kom blijft loslopen toegestaan. Daarnaast komen er acht hondentoiletten bij de hondenspeelweiden. Dit zijn grasstroken die de gemeente wekelijks schoonmaakt. Buiten de bebouwde kom en op de hondentoiletten mag een baasje straks de drollen van zijn hond laten liggen, in de rest van Houten geldt een opruimplicht. Extra afvalbakken maken het de baas makkelijker. Er bestaan cursussen om honden te leren op een aangewezen plek te poepen.

Samen met bewoners op zoek

Waar de hondenspeelweiden met toiletten en afvalbakken komen, is nu nog niet bekend. Na het definitieve raadsbesluit in november gaat de gemeente samen met bewoners op zoek naar de beste plekken hiervoor. Wat niet verandert, zijn de regels op kinderspeelplaatsen: die blijven verboden gebied voor honden. Een hondenwachter gaat toezien op naleving van de nieuwe regels. Hij controleert ook of hondeigenaren wel hondenbelasting betalen. Een combinatie van al deze ingrediënten, zo leert de ervaring in andere gemeenten, zorgt in de praktijk voor het beste resultaat.

Het nieuwe hondenbeleid kost ongeveer EUR100.000,- per jaar. De grootste kostenposten zijn het salaris van de hondenwachter/controleur en het schoonhouden van de hondentoiletten. Het college stelt de raad voor dit beleid grotendeels te betalen uit het geld dat jaarlijks voor nieuw beleid beschikbaar is, aangevuld met extra inkomsten uit de hondenbelasting. Deze belasting wordt in 2005 en 2006 met 15% verhoogd. Ook verwacht het college meer inkomsten uit de controle op hondenbezit. Hierdoor kan de hondenbelasting mogelijk weer omlaag naar mate meer hondenbezitters belasting betalen. De kosten voor dit beleid worden op termijn volledig betaald uit de hondenbelasting. Dit geld besteedt de gemeente nu aan straatreiniging en verbodsborden voor honden op speelterreinen.

Inspraak

Dinsdag 12 oktober staat dit voorstel op de agenda van de commissie Ruimtelijk Beheer. De openbare vergadering begint om 20.00 uur in het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom. Wilt u het woord voeren bij de start van de bespreking van dit onderwerp? Meldt dit dan uiterlijk op de dag van de vergadering voor 12.00 uur aan de griffier, via het Bestuurssecretariaat, telefoon (030) 63 92 785.
Dinsdag 16 november buigt de gemeenteraad zich over het hondenbeleid en vindt definitieve besluitvorming plaats.

---