Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Van Dijken en Smits (beiden PvdA) over aanvraag- en bezwaarprocedure hoog persoonlijk kilometerbudget Valys (2030421460). (Ingezonden 16 september 2004)

1
Hebt u kennisgenomen van het recente bericht 1) over de lange wachttijden en verwerkingstijd van aanvragen van een hoog persoonlijk kilometerbudget (hoog-pkb) in de Valysregeling en problemen met de regels rondom het vervoer van gehandicapten?

1
Ja.

2
Hoe groot is de verwerkingsachterstand voor de aanvragen van een hoog-pkb?

2
Op dit moment heeft Argonaut Advies ca 11.000 aanvragen ontvangen voor een hoog pkb. Argonaut verwacht eind september ca 7500 aanvragen te hebben afgehandeld en eind oktober 8500 aanvragen. Bij de resterende aanvragen zijn er problemen rond betalingen of zijn nadere medische gegevens gevraagd en nog niet ontvangen.
Met betrekking tot nieuwe aanvragen geldt dat, als deze aanvragen compleet zijn en de betaling is ontvangen, de indicatiebehandeling binnen 15 werkdagen is afgerond.

3
Welke acties gaat u en welke acties gaat Argonaut ondernemen om de verwerkingsachterstanden te minimaliseren?

3
De achterstand is te wijten geweest aan enerzijds de administratieve capaciteit en anderzijds het ontbreken van de noodzakelijk geachte medische gegevens bij veel aanvragen. De organisatie van Argonaut was er op ingericht gemiddeld 1000 aanvragen per maand direct te kunnen verwerken en in een piekperiode zelfs 1500 aanvragen per maand. Direct toen bleek dat het aantal aanvragen zelfs deze capaciteit overschreed heeft overleg tussen Argonaut en VWS plaatsgehad hetgeen heeft geresulteerd in uitbreiding van de administratieve eenheid met 12 formatieplaatsen, extra werkstations en ict-apparatuur en uitbreiding van de werktijden tot in de weekends. Dit heeft plaatsgevonden gedurende de maanden juli en augustus.
Daarnaast werd geconstateerd dat veel aanvragen niet de noodzakelijk geachte medische gegevens bevatten om op basis van dossiers te kunnen beoordelen of iemand in aanmerking komt voor het hoge pkb. Omdat bleek dat voor vele mensen het lastig was om hun dossier te completeren is met Argonaut afgesproken om op lokaties in het land mensen op te roepen om toch indicaties te kunnen stellen. Hiervoor zijn op regionale vestigingen van Argonaut extra indicatieadviseurs ingezet met extra administratieve ondersteuning. Om dit mogelijk te maken is eind juni begonnen met het opleiden van 30 extra indicatieadviseurs. Dankzij deze extra inzet wordt sinds enkele weken aan aanvragers de gelegenheid geboden om persoonlijk op een spreekuur te verschijnen bij één van de regiokantoren van Argonaut.

4
Waarom ontvangen personen die voor of in de doorlooptijd van de aanvraag al door hun standaard-pkb heen zijn na toekenning van een hoog-pkb geen compensatie voor de gereisde kilometers tegen hoog tarief ( 1,25 per km)?

4
Naar aanleiding van de doorlooptijden van de hoge pkb-aanvragen is met Transvision afgesproken dat Valys-pashouders die in 2004 voor het kilometertarief van 1,25 hebben gereisd en later dit kalenderjaar een hoog pkb krijgen, na de jaarwisseling het verschil in geld terugkrijgen voorzover zij nog ongebruikte Valyskilometers over 2004 over hebben.

5
Vindt u het redelijk dat reizigers die bezwaar aantekenen tegen de afwijzing van een hoog-pkb worden opgeroepen voor een hoorzitting op een locatie buiten de eigen regio, waardoor ze bij Valys dure kilometers moeten gebruiken, en zij daardoor de facto de hoorzitting niet kunnen bijwonen?

5
Van Argonaut is begrepen dat second-opinions ook op de regionale vestigingen kunnen plaatsvinden. Daarover zal nader overleg worden gevoerd.

1) Gooi- en Eemlander, 6 september jl.


---- --