Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

EU en Mediterrane landen tekenen handvest ondernemers



Vandaag is tijdens de vijfde Euromed-conferentie in Caserta het Handvest Voor Ondernemen ondertekend door de Europese Unie en 9 mediterrane landen. In dit handvest zijn 10 actielijnen vastgelegd die de Mediterrane landen moet helpen hun ondernemingsklimaat en de private sector verder te ontwikkelen. Staatssecretaris Karien van Gennip van het Ministerie van Economische Zaken, optredend als voorzitter van de EU en Antonio Marzano, Italiaans minister van Productive Activities zitten de conferentie voor. Het is voor het eerst dat in de context van Euro-Mediterrane economische samenwerking een politieke verklaring door alle betrokkenen is ondertekend.

Een goed ondernemingsklimaat in de Mediterrane landen is van belang voor de economische groei en welvaart. Samenwerking tussen de Europese Unie en de Mediterrane landen om het ondernemingsklimaat te verbeteren draagt bij aan goed nabuurschap en stabiliteit in de regio. Intensivering van de euro-mediterrane economische relaties moet leiden tot economische groei en werkgelegenheid.

Ook het migratieprobleem kwam tijdens de conferentie aan de orde. Met name voor de zuidelijke landen is dit een groot probleem. Van Gennip benadrukte echter dat ook de Noordelijke landen zich deze problematiek aan moeten trekken. Een goed ondernemingsklimaat draagt bij aan een oplossing voor het immigratieprobleem. Als de economische vooruitzichten in eigen land goed zijn, is de drang om te vertrekken minder groot.

Het handvest voor ondernemen is een grote stap vooruit in het Barcelona proces om in 2010 te komen tot een vrijhandelszone in het EU-Mediterrane gebied. De tien actielijnen uit het handvest zijn:


1) eenvoudiger procedures voor ondernemingen,
2) onderwijs en training voor ondernemerschap,
3) verbetering van vaardigheden,

4) verbeteren toegang tot kapitaal,

5) betere markttoegang,

6) bevorderen van innovatieve ondernemingen,
7) versterken van ondernemingsverenigingen,
8) ontwikkeling van ondersteunende instituties en diensten voor het bedrijfsleven,

9) het versterken van euro-mediterrane samenwerkingsverbanden en netwerken,

10) verbeteren toegang tot informatie.

Tijdens de vijfde EuroMed conferentie in Caserta zijn 35 landen aanwezig. De negen Mediterrane landen die het handvest hebben getekend zijn; Jordanië, Syrië, Libanon, Egypte, Tunesië, Marokko, Algerije, Israël en de Palestijnse Autoriteit. Verder tekenden de 25 lidstaten van de EU en was Turkije aanwezig.

De Euromed-conferentie van industrieministers is gericht op euro-mediterraan partnerschap. Dit partnerschap streeft ernaar om het Mediterrane gebied te maken tot een gebied waarin dialoog en samenwerking leidt tot vrede, stabiliteit en welvaart en waar economische en financiële ontwikkeling en een sociaal en culturele dimensie in 2010 leiden tot een euro-mediterrane vrijhandelszone.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: mevr. J. Thompson-Sepmeijer, persvoorlichter, telefoon (070) 379 6174, e-mail:
C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

04 okt 04 15:40