Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 30 september 2004


PvdA raadpleegt leden over gekozen burgemeester


Van maandag 4 oktober tot dinsdag 12 oktober krijgen de leden van de PvdA de gelegenheid hun stem uit te brengen over de gekozen burgemeester. Het is de eerste keer dat de PvdA het instrument ledenraadpleging gebruikt voor een inhoudelijk thema.


De Partij van de Arbeid vindt dat de aanstellingswijze van de burgemeester moet veranderen: de huidige benoeming door de Kroon is achterhaald. De PvdA-projectgroep Democratie en Bestuurlijke vernieuwing onder voorzitterschap van professor Rudy Andeweg is in meerderheid van mening dat de PvdA stappen moet zetten naar de rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester. De minderheid van de projectgroep is voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester, zoals ook in het verkiezingsprogramma van de PvdA was opgenomen.


Aan de PvdA-leden wordt daarom de volgende fundamentele vraag voorgelegd: Welke van beide opties heeft u voorkeur? Is dat de door de gemeenteraad gekozen burgemeester, of een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester? Daarnaast kunnen de leden ook aangeven geen voorkeur te hebben.


De leden kunnen hun stem zowel telefonisch als schriftelijk uitbrengen. De uitslag wordt woensdag 13 oktober bekend gemaakt. Om de uitslag geldig te verklaren is een opkomst van ten minste 15 procent van de leden vereist. De opvatting van de (relatieve) meerderheid van de leden geldt dan als uitspraak van de partij. De uitspraak is een zwaarwegend advies aan de PvdA-fracties in de Eerste en Tweede Kamer.


Informatie over de samenstelling en het deelrapport van de projectgroep vindt u terug op


www.pvda.nl/bestuurlijkevernieuwing/renderer.do/menuId/121630/sf/121630/returnPage/121630/itemId/40855/realItemId/40855/pageId/37213/instanceId/121619/




Partij van de Arbeid