Socialistische Partij

Socialisten en liberalen presenteren gezamenlijk hun boeken


04-10-2004 * "Politieke filosofie is van groot belang. Het is de geestelijke bagage waar politieke partijen niet zonder kunnen. Een politieke partij zonder deze bagage is als een grote, te licht beladen vrachtwagen; die gaat zwabberen."

Treffende beeldspraak van uitgever Erno Eskens van Veen Magazines vanmorgen in het gebouw van de Eerste Kamer. Daar werden de eerste exemplaren van twee boeken aangeboden aan Senaatsvoorzitter mevrouw Timmerman-Buck (CDA). Zij ontving deze uit handen van Ronald van Raak en Daan de Neef, de samenstellers van Socialisme - What's left? respectievelijk Ode aan de Vrijheid.

Van Raak, die als senator voor de SP een thuiswedstrijd speelde, laat in zijn boek Socialisme - What's left? een aantal `trotse' socialisten hun licht schijnen op sleutelteksten binnen de socialistische traditie. In Ode aan de Vrijheid van Daan de Neef presenteren vooraanstaande liberalen van nu hun intellectuele helden. Waar Van Raak gekozen heeft voor Jan Pronk, Huub Oosterhuis, Anja Meulenbelt, Milo Anstadt, Arjo Klamer en Peyman Jafari, daar wordt de liberale traditie verwoord door Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders, Jozias van Aartsen, Frits Bolkestein en Paul Cliteur.