Gemeente Capelle a/d IJssel

De langdurigheidstoeslag

Inwoners van Capelle aan den IJssel die al heel lang een inkomen op bijstandsniveau ontvangen en geen uitzicht op werk hebben, kunnen een financieel extraatje krijgen: de langdurigheidstoeslag. De langdurigheidstoeslag is per 1 januari 2004 opgenomen in de nieuwe bijstandswet, de Wet werk en bijstand. U krijgt de toeslag alleen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wie komt voor de toeslag in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor de langdurigheidstoeslag moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

- u moet in de gemeente Capelle aan den IJssel wonen;
- u moet 23 jaar of ouder zijn, maar nog geen 65 jaar;
- u ontving 60 maanden ononderbroken een inkomen dat niet hoger was dan de bijstandsnorm;

- u ontving in die 60 maanden geen inkomsten uit of in verband met arbeid. Dit betekent, dat u niet gewerkt mag hebben en ook geen WW-uitkering, ZW-uitkering en een arbeidsongeschiktheidsuitkering (bijvoorbeeld WAO), berekend naar een arbeidsongeschiktheid van minder dan 80 procent, mag hebben ontvangen;

- u heeft geen vermogen dat hoger is dan de grens zoals geregeld in de Wet werk en bijstand, namelijk voor:

- gehuwden en alleenstaande ouders: 10.130,-;
- alleenstaanden: 5.065,-;
Onder vermogen wordt tevens begrepen overige kostbaarheden en bezittingen die een waarde vertegenwoordigen (bijv. woning, auto, caravan, juwelen, waardepapieren, etc.);

- u mag de laatste 36 maanden (3 jaar) van de genoemde 60 maanden (5 jaar) geen maatregel / verlaging van de uitkering (=sanctie) opgelegd hebben gekregen omdat u onvoldoende geprobeerd heeft arbeid te verkrijgen en aanvaarden;
Als u gehuwd of samenwonend bent, gelden deze voorwaarden voor u beiden!!

Als u arbeidsongeschikt bent en een WAO-, WAZ- of een WAJONG-uitkering ontvangt, waarbij u op medische gronden voor 80% of meer arbeidsongeschikt bent verklaard, kunt u ook in aanmerking komen voor de langdurigheidstoeslag. Er moet dan bij uw laatste onderzoek naar uw arbeidsongeschiktheid afgezien zijn van een arbeidskundig onderzoek en u moet wel aan alle andere voorwaarden voor de langdurigheidstoeslag voldoen.

Hoe hoog is de langdurigheidstoeslag?
De toeslag wordt maximaal eenmaal per jaar (hoeft geen kalenderjaar te zijn) toegekend. U moet wel ieder jaar opnieuw aan alle voorwaarden voldoen. De langdurigheidstoeslag is belastingvrij en de hoogte bedraagt:

- 462,- voor gehuwden / samenwonenden;

- 415,- voor alleenstaande ouders;

- 324,- voor alleenstaanden.

Hoe aan te vragen?
Om de langdurigheidstoeslag te verkrijgen, moet u een aanvraag indienen. Sociale Zaken stuurt binnenkort haar cliënten met een periodieke WWB-, Ioaw- en Ioaz-uitkering een aanvraagformulier met nadere informatie toe.

Inwoners van Capelle aan den IJssel die geen uitkering van Sociale Zaken ontvangen, kunnen voor het indienen van een aanvraag op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur bij de balie van Sociale Zaken in het gemeentehuis een afspraak maken.

Meer informatie
Als u nog vragen heeft over deze publicatie of als u twijfelt of u voor de langdurigheidstoeslag in aanmerking komt, dan kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur telefonisch contact opnemen met Sociale Zaken, telefoonnummer 010-2848457.

Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.