Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Stroe-slachtoffer verkeersongeval aan verwondingen bezweken
Publicatiedatum: 06-10-2004

Het verkeersongeval op de kruising van de Heetweg, Garderbroekerweg en Provincialeweg S6 in Stroe, zondagavond 26 september, heeft een derde dodelijk slachtoffer geëist. Bij het verkeersongeval kwamen een 68-jarige vrouw uit Bennekom en een 69-jarige man uit Ede al eerder om het leven; drie anderen raakten gewond. Een van die gewonden, een 72-jarige vrouw uit Bennekom, overleed dinsdagavond aan haar verwondingen in het Ziekenhuis de Gelderse Vallei. Haar echtgenoot, een 74-jarige man uit Bennekom, was net uit het ziekenhuis ontslagen. Een derde gewonde, een 34-jarige vrouw uit Voorthuizen verblijft voor zover bekend nog in het ziekenhuis.

De dodelijke slachtoffers zaten met nog twee anderen in een auto die vanaf de Heetweg de Provinciale Weg op wilde rijden. Daarbij was om vooralsnog onduidelijke redenen een auto op de Provincialeweg niet of onvoldoende opgemerkt. De bestuurster van deze auto, het 34-jarige slachtoffer uit Voorthuizen, had toen een aanrijding niet meer kunnen voorkomen, en raakte gewond. De politie vermoedt op basis van een eerste interpretatie van sporen en getuigenverklaringen dat er sprake was van een voorrangsfout.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - dronken bromfietser rijdt tegen paal: passagier gewond
Publicatiedatum: 06-10-2004

Een 17-jarige Edenaar is dinsdagavond gewond geraakt nadat hij als duopassagier betrokken raakte bij een ongeval op de Nieuwe Maanderbuurtweg in zijn woonplaats. De bestuurder van de bromfiets, een 17-jarige plaatsgenoot, was rond kwart over tien in beschonken toestand tegen een paaltje gereden nabij de kruising met de Doornlaan. Beiden kwamen te vallen waarbij het slachtoffer vermoedelijk een beenbreuk opliep. Hij is daarvoor ter behandeling overgebracht naar het Gelderse Vallei-ziekenhuis in zijn woonplaats. Gewaarschuwde agenten roken alcohol bij de bestuurder en hielden hem aan. Bij de ademanalyse in het politiebureau werd een alcoholpromillage gemeten van 1 promille. Dat is bijna tweemaal zoveel als is toegestaan. Daarnaast bleek de bromfiets nogal wat mankementen te vertonen: de remmen en de verlichting werkten niet. Ook bleken beide Edenaren geen helm te hebben gedragen en was de bromfiets niet verzekerd. Tegen de bestuurder wordt in elk geval proces-verbaal opgemaakt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - man gewond bij verkeersongeval

Publicatiedatum: 06-10-2004

Een 50-jarige man uit het Duitse Tuddern heeft dinsdagavond verwondingen opgelopen bij een verkeersongeval op de Laan der Verenigde Naties, nabij de kruising van de Keesomstraat. Daar botsten rond kwart over zeven twee auto's op elkaar. Het slachtoffer liep daarbij een snijwond op aan zijn arm. Volgens de politie zou de Duister vanaf de Keesomstraat vermoedelijk bij rood licht de kruising zijn opgereden. Op dat moment naderde er over de Laan der Verenigde Naties een auto, bestuurd door een 54-jarige Edenaar. De auto van de Duister liep aanzienlijke schade op.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - vermeende inbreker blijkt drankrijder

Publicatiedatum: 06-10-2004

De politie heeft dinsdagavond op de Proosdijerveldweg een 28-jarige Edenaar aangehouden wegens het rijden onder invloed. Agenten hadden rond half twaalf een melding gekregen van een op handen zijnde inbraak op de Schaapsweg. Dat was door getuigen gezien. In de tussentijd zouden de daders al zijn weggereden voordat de agenten aankwamen. De auto, waarmee de verdachten zouden zijn weggereden, werd rijdend aangetroffen op de Proosdijerveldweg. De bestuurder bleek gedronken te hebben en werd vervolgens aangehouden. In het politiebureau werd een alcoholgehalte gemeten van 1,56 (driemaal het wettelijke maximum). De man bleek bovendien niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Zijn bijrijder, een 23-jarige Edenaar, bleek nog 30 dagen gevangenisstraf tegoed te hebben. Hij werd ook aangehouden en ingesloten. Voor wat betreft de vermeende inbraak bleek later dat de Edenaar zijn eigen auto had opengebroken. De Edenaar is na verhoor weer vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - jeugdige winkeldievegges opgepakt

Publicatiedatum: 06-10-2004

De politie in Ede heeft dinsdagmiddag twee meisjes van vijftien en zestien jaar uit die stad aangehouden wegens winkeldiefstal. De meisjes worden ervan verdacht samen kleding ter waarde van ruim tien euro te hebben gestolen vanuit een warenhuis aan de Achterdoelen in hun woonplaats. Beveiligingspersoneel betrapte het duo en droeg het over aan de politie. Beide meisjes bekenden de diefstallen en zijn later na verhoor weer vrijgelaten. De politie maakt proces-verbaal op tegen het duo. Justitie beraadt zich verder over het lot van de Edese meisjes.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - snelheidscontroles in het district West-Veluwe Vallei
Publicatiedatum: 06-10-2004

Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft dinsdag bij snelheidscontroles op verschillende plaatsen in het district West-Veluwe Vallei 297 hardrijders bekeurd. Hieronder een overzicht met de afzonderlijke resultaten:

- In Wekerom werd tussen 08.15 en 13.00 uur gecontroleerd op de Apeldoornseweg. Dat leverde een aantal van 50 overtreders op onder een totaal aantal van 1900 passanten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 155 km/u, terwijl daar maximaal 80 gereden mag worden. De Apeldoornseweg is een weg die bij de politie bekend staat als een risicotraject. Er doen zich regelmatig (ernstige) verkeersongevallen voor als gevolg van te hard rijden. Ook blijkt dat de maximumsnelheid veelvuldig wordt overschreden.

- Op de Rijksweg N224 in Ede werd tussen 06.30 en 12.30 gecontroleerd. Van de ruim 5200 passanten reden er 201 harder dan de voorgeschreven 80 km/u.

- Tussen 16.00 en 20.50 uur werd gecontroleerd op de Harderwijkerweg in Otterlo. Hier werden 25 hardrijders gesnapt die de 80 km/u hadden overschreden. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 102 km/u.
- In Hoenderlo werd tussen 17.15 en 20.50 uur gecontroleerd. Van de 390 gepasseerde voertuigen reden er 21 te hard. Hoogst gemeten snelheid hier bedroeg 115 km/u, terwijl 80 op die weg de limiet is.

Zelf geflitst? Kijk op www.politiegelderlandmidden.nl op de pagina's van het verkeershandhavingsteam voor een overzicht van de controlewegen. Boetes voor te hard rijden zijn terug te vinden in de boetecomputer op www.openbaarministerie.nl

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606