Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 6-10-2004

Bagagedrager, matraslift en een pratende knop winnen Design4all prijs

In een bijzondere designwedstrijd die door de Nederlandse regering is uitgeschreven in samenwerking met de Zweedse Ambassade en de Swedish Trade Council, hebben een mobiele bagagedrager, een matraslift en een pratende knop de Design4all prijs gewonnen.
De wedstrijd was opengesteld voor producten, prototypes of ideeën die zowel door algemeen publiek als door mensen met beperkingen gebruikt kunnen worden. De prijzen worden op woensdagmiddag 6 oktober door staatssecretaris Ross van VWS uitgereikt op haar ministerie.

Het winnende idee, de Bike Tender is een verrijdbare bagagedrager die van en aan een fiets kan worden geklikt. De wieltjes hebben ook een stabiliserend effect bij het fietsen. Aan het winnende prototype is een prijzenbedrag van EUR 35.000 verbonden. Volgens de jury is het een goede oplossing, bedoeld voor een veel grotere groep dan alleen ouderen en gehandicapten.

Het winnende prototype is de VoiSec. Het is een kleine knop met kleeffunctie, toepasbaar zoals gele kleefmemo's. De knop kan 60 seconden geluid opnemen, direct of via een mobiele telefoon of database. Ook zitten er een timerfunctie en een sorteerfunctie op. Het idee is nog niet in een product uitgevoerd en daarbij komt het prijzengeld van EUR 25.000 goed van pas.

Het winnende product, de Cairlift, bestaat uit een draagbare luchtmatras met pomp, aan te brengen onder de matras op elk bed met standaard lattenbodem. De matrasheffer kan worden opgeblazen tot vijfmaal de standaarddikte en is ideaal voor mensen die korte tijd of permanent een hoog-laag bed nodig hebben, zoals vrouwen die net bevallen zijn, ouderen of mensen met een functiebeperking. Aan het winnende product zal een bedrag van EUR 15.000 worden toegekend.

De staatssecretaris wilde met de wedstrijd bereiken dat creativiteit en inventiviteit meer worden ingezet om zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een functiebeperking te bevorderen. Het is onderdeel van het kabinetsbeleid te bevorderen dat in een vroeger stadium rekening wordt gehouden met functiebeperkingen.