Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
21 september 2004 p091

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380

Regio werkt samen bij aanpak jeugdwerkloosheid

Gemeenten in de regio Nijmegen gaan samen het vroegtijdig schoolverlaten en de jeugdwerkloosheid voor jongeren van 17-23 jaar aanpakken. Iedere jongere die bij het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) en de RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) is aangemeld gaat binnen een half jaar een schoolopleiding in combinatie met werk volgen of kan aan het werk. Hiervoor trekken het onderwijs, de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC), het CWI, werkgevers en gemeentelijke diensten samen op. Nijmegen is de eerste gemeente die groen licht geeft voor deze regionale samenwerking.

De werkloosheid onder jongeren is landelijk in drie jaar gestegen van 6 naar ruim 10%. In de regio Nijmegen is bijna 7 procent van de jongeren werkloos. Het aantal werkloze jongeren is in ruim een jaar tijd gestegen met 10%. Werkloze jongeren worden onderscheiden in twee groepen; jongeren mét en zonder startkwalificatie. Van de 1096 in april bij het CWI regio Nijmegen ingeschreven werkloze jongeren hebben er 750 geen startkwalificatie en zijn te beschouwen als vroegtijdig schoolverlater omdat ze geen HAVO/VWO of MBO niveau 2 diploma hebben behaald. De aanpak is straks vooral gericht op deze jongeren zonder startkwalificatie. Dit is de meest kwetsbare groep. Voor elke jongere verschillen de omstandigheden en oorzaken waarom hij/zij is uitgevallen. Daardoor varieert de betrokkenheid van verschillende instanties en is maatwerk nodig. Om het maatwerk te bieden verbeteren Wijchen, Beuningen, Heumen, Millingen aan de Rijn, Beek-Ubbergen, Groesbeek, Mook, Nijmegen en Druten de samenwerking met elkaar en de andere partijen. Hiervoor wordt een speciale projectleider aangesteld. Nu kan het nog voorkomen dat jongeren afhaken doordat ze steeds bij een andere instelling een intake moeten doen en er veel tijd verstrijkt. Na 2005 is het doel om maatschappelijke uitval te voorkomen door jongeren binnen een half jaar aan de slag te hebben.
De nieuwe ketenaanpak naar Nijmeegs model moet concreet leiden tot reductie van het aantal vroegtijdig schoolverlaters, het terugdringen van de jeugdwerkloosheid, het creëren van 150 nieuwe werkervaringsbanen/leerwerkbanen en intensivering van de contacten tussen de samenwerkende instellingen en werkgevers.

De komende tijd besluiten de afzonderlijke gemeenten over de samenwerking. Op 7 oktober neemt de regio in het regionaal portefeuillehoudersoverleg Onderwijs en Jeugd en Sociale Zaken het definitieve besluit.

Landelijk wil het kabinet langdurige jeugdwerkloosheid bestrijden door zoveel mogelijk voortijdig schoolverlaters een startkwalificatie te laten behalen. De landelijke Taskforce Jeugdwerkloosheid zal daarom gemeenten ondersteunen, onder andere bij het sluiten van convenanten tussen werkgevers en andere betrokkenen om 40.000 extra leerwerkplekken te realiseren.


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht